Uhapšen četvrti član ćelije ISIL-a ‘IS Beatles’

Američke vlasti saopćile su da je grupa ubila 27 talaca, a nekima su odrubili glave.

BBC je objavio kako se pretpostavlja da se ćelija 'Beatlesa' sastojala od četiri člana - koji su svi odrasli u zapadnom Londonu (EPA)

Britanac Aine Davis, osumnjičen da je četvrti član ćelije oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL, ISIS) poznate kao IS ‘Beatles’, uhapšen je u srijedu u Velikoj Britaniji pod optužbama za terorizam, javljaju britanski mediji, prenosi Hina pozivajući se na dpa.

Policija je potvrdila da je 38-godišnji muškarac priveden na aerodromu Luton u srijedu nakon što je stigao letom iz Turske, gdje je bio osuđen za terorizam, objavilo je više britanskih medija, uključujući BBC.

Označen kao ‘četvrti Beatle’, Davis je osumnjičen da je član bande Londonaca za koju se tvrdi da je odgovorna za otmice talaca u Siriji, odrubljivanje glava nekim žrtvama pred kamerama prije nego što su videosnimke objavili na internetu.

Deportiran iz Turske

Davis je optužen da je bio dio ćelije otmičara i ubica ISIL-a koja je otela desetke stranaca u Siriji između 2012. i 2015. Taoci su oružanu grupu prozvali “Beatles” zbog njihovog britanskog naglaska.

Policija, koja se bavi istragama terorizma u Velikoj Britaniji, objavila je u saopćenju da je u zračnoj luci Luton uhapsila muškarca koji je trenutno “u policijskom pritvoru”, ne navodeći njegovo ime.

Glasnogovornik Ministarstva unutrašnjih poslova objavio je u međuvremenu u izjavi da je britanski državljanin deportiran iz Turske u Veliku Britaniju, ali da je “neprimjereno davati dodatne informacije jer je policijska istraga u toku”.

BBC je objavio kako se pretpostavlja da se ćelija ‘Beatlesa’ sastojala od četiri člana – koji su svi odrasli u zapadnom Londonu. Dobrovoljno su se prijavili da se bore za ISIL u Siriji i završili kao čuvari zapadnih talaca.

Američke vlasti saopćile su da je grupa ubila 27 talaca.

Ubistvo Jihadi Johna

Davis je ranije bio osuđivan za kaznena djela vezana uz drogu, a zatvoren je 2006. zbog posjedovanja vatrenog oružja.

Nakon što je prešao na islam, promijenio je ime u Hamza i upoznao Mohammeda Emwazija, kojeg su mediji prozvali Jihadi John. Njih dvojica su bila dio grupe koja je radikalizirala muslimane koji žive u Londonu. Davis je napustio Veliku Britaniju kako bi se pridružio ISIL-u 2013.

Uhapšen je u blizini Istanbula 2015., a turski sud ga je dvije godine kasnije osudio za učešće u terorističkoj organizaciji.

Na suđenju je Davis priznao da poznaje Emwazija sa molitve u istoj džamiji u zapadnom Londonu, ali je negirao da mu je prijatelj kao i da je član grupe “IS Beatles”.

Vođa ćelije Mohammed Emwazi, poznat kao Jihadi John, ubijen je u Siriji u napadu dronom 2015. Druga dva člana grupe nalaze se u pritvoru u SAD-u nakon što su ih zarobile kurdske snage u Siriji 2018.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada