Pelosi: SAD ne može dopustiti Kini ‘novo normalno’ u vezi Tajvana

SAD ne može dopustiti Kini da normalizira novi nivo pritiska na Tajvan, poručila je predsjednica američkog Zastupničkog doma Nancy Pelosi.

"Ono što smo vidjeli s Kinom jest da pokušavaju uspostaviti neku vrstu novog normalnog, a mi ne možemo dopustiti da se to dogodi", rekla je Pelosi (EPA)

Predsjednica američkog Zastupničkog doma Nancy Pelosi izjavila je u srijedu da Sjedinjene Američke Države ne mogu dopustiti Kini da normalizira novi nivo pritiska na Tajvan koju je potvrdila višednevnim vojnim vježbama nakon njene posjete otoku na koji Peking polaže pravo.

“Ono što smo vidjeli s Kinom jest da pokušavaju uspostaviti neku vrstu novog normalnog, a mi ne možemo dopustiti da se to dogodi”, rekla je Pelosi na konferenciji za novinare s još četiri člana Predstavničkog doma koji su je pratili na putovanju u Aziju, prenosi Hina.

Kina je u srijedu saopćila da je “dovršila razne zadatke” oko Tajvana, ali da će nastaviti redovite patrole.

To bi moglo značiti da je višednevnim ratnim igrama došao kraj, dok Peking nastavlja vršiti pritisak na samoupravni otok.

Vojne vježbe

Bijesna zbog prošlosedmične posjete Pelosi, glasne kritičarke Kine, Peking je produžio svoje najveće vježbe ikada oko Tajvana koje su prema prvobitnom planu trebale trajati četiri dana.

“Otišli smo tamo pohvaliti Tajvan. Otišli smo tamo pokazati naše prijateljstvo, reći da Kina ne može izolirati Tajvan”, rekla je Pelosi.

Nasmijala se kad su je upitali o najavi Kine da će poduzeti sankcije protiv nje i njene uže porodice.

“Koga briga?” rekla je Pelosi. “To mi je sporedno, nema nikakve važnosti.”

Izvor: Agencije