Haos u centralnom Meksiku zbog obračuna narko-bandi

Ne bi li spriječili hapšenje svojih šefova, pripadnici bande su palili vozila na ulicama čime su izazvali haos u državama Jalisco i Guanajuato.

Meksički predsjednik Andres Manuel Lopez Obrador novinarima je potvrdio da je došlo do hapšenja narko bosova ali nije otkrio imena (EPA)

Nakon vojne akcije usmjerene na sastanak bosova meksičkih narko-kartela, pripadanici bandi su krenuli u međusobni obračun, divljanje i paljenje vozila čime su izazvali haos u državama Jalisco i Guanajuato, saopštile su lokalne vlasti.

U saopštenju se navodi da je jedan pripadnik kartela likvidiran, a nekoliko je uhapšeno nakon pometnje i haosa u dvije države u kojima je nasilje najizraženije.

“Očigledno je bio organizovan sastanak dvije bande. Došle su vojne jedinice, što je dovelo do sukoba i hapšenja narko bosova prisutnih na sastanku”, rekao je meksički predsjednik Andres Manuel Lopez Obrador novinarima, ne navodeći imena uhapšenih, prenosi Tanjug pozivajući se na kanal France 24.

Sigurnosno upozorenje SAD-a

Vozila su ostavljana u plamenu da bi blokirala saobraćajnice u Jaliscu, što je dio taktike koju koriste pripadnici moćnog kartela Nova generacija Jalisco kako bi spriječili hapšenja svojih članova i dolazak vojnog ili policijskog pojačanja.

Ovi incidenti su podstakli američki konzulat u Guadalajari da izda sigurnosne upozorenje američkim građanima koji borave u toj oblasti uz savjet da potraže sigurno sklonište.

Izvor: Agencije