Bivšoj urednici ruske televizije dva mjeseca kućnog pritvora

Ovsjanikova je već dva puta kažnjena u odvojenim slučajevima zbog protesta protiv rata u Ukrajini, uključujući prekid programa uživo u martu mjesecu na ruskom Prvom kanalu.

Ruski istražni komitet otvorio je predmet protiv Ovsjenikove zbog optužbi za širenje lažnih informacija o ruskoj vojsci (AFP)

Bivšoj urednici ruske državne televizije Marini Ovsjanikovoj danas je određen kućni pritvor od dva mjeseca u krivičnom postupku u kojem se tereti za širenje lažnih vijesti o ruskim oružanim snagama, saopšteno je iz suda u Moskvi, prenosi Tanjug.

Interfaks prenosi da je moskovski okružni sud Basmani stavio Ovsjanikovu u kućni pritvor do 9. oktobra.

Ruski istražni komitet otvorio je predmet protiv nje zbog optužbi za širenje lažnih informacija o ruskoj vojsci, rekao je advokat Ovsjanikove, Dmitrij Zahvatov.

“Istražni komitet pokrenuo je krivični postupak protiv Ovsjanikove prema članu 207.3 Krivičnog zakonika Rusije zbog širenja lažnih informacija o ruskoj vojsci”, rekao je on i dodao da novinarka može dobiti i do deset godina zatvora, prenio je TAS S.

Ovsjanikova je već dva puta kažnjena u odvojenim slučajevima zbog protesta protiv rata u Ukrajini, uključujući prekid programa uživo u martu mjesecu na ruskom Prvom kanalu, uz povike “Zaustavite rat!” i držeći plakat koji gledaocima govori da ne vjeruju državnoj propagandi.

Prijeti joj 10 godina zatvora

U posljednjem slučaju, prijeti joj do deset godina zatvora ukoliko bude proglašena krivom za distribuciju informacija o ruskoj vojsci koje se razlikuju od vladinih izvještaja.

Riječ je o protestu u julu mjesecu kada je stajala na nasipu rijeke naspram Kremlja i držala poster na kojem je predsjednika Vladimira Putina nazivala ubicom, a njegove vojnike fašistima.

“Koliko još djece mora da umre prije nego što prestanete?”, pisalo je na transparentu.

Rusija je usvojila novi zakon protiv diskreditacije oružanih snaga 4. marta, osam dana nakon početka njene vojne operacije u Ukrajini.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada