Američki magazin: Kako Putin gleda na svijet?

Kremlj je stvorio postsovjetsku, postmodernu iluziju, ali s njom je došao i ruski fašizam.

Mi smo pobjednička nacija, to je u našim genima, u našem genetskom kodu, rekao je jednom prilikom Vladimir Putin (EPA)

Američki magazin The New Statesman objavio je izvještaj koji analizira na koji način ruski predsjednik Vladimir Putin i čelnici njegove zemlje gledaju na svijet, te kako to utječe na rusku unutrašnju i vanjsku politiku.

U svom izvještaju pod naslovom “Kako Vladimir Putin gleda na svijet?”, novinar John Lloyd iznosi stavove grupe medijskih radnika iz Rusije i evropskih zemalja, koji se inače bave ruskim pitanjima, u vezi s ovom temom.

U izvještaju se navodi da je pisac bugarskog porijekla Ivan Krastev upozorio da “Putin iskreno vjeruje u to da su Rusi i Ukrajinci jedan narod”, ističući da ruski predsjednik nije spreman priznati suverenitet nijedne zemlje u susjedstvu Rusije.

Dopisnik magazina je istaknuo da su mišljenja spomenuta u izvještaju iznesena na konferenciji u Beču, koju je početkom ove godine organizirala “Škola građanskog obrazovanja”, ruska nevladina organizacija koju je Moskva nedavno zabranila. Na konferenciji je učestvovalo 60 novinara, uglavnom iz Rusije.

“Promjena u razmišljanju Kremlja”

Dopisnik magazina je rekao da je u svom obraćanju na konferenciji nezavisni ruski povjesničar Sergej Medvedev iznio najjeziviji stav. Rekao je da je “Kremlj stvorio postsovjetsku, postmodernu iluziju, ali da je s njom došao i ruski fašizam”.

Medvedev je izjavio da on i drugi profesori i novinari nisu to shvatili ozbiljno u to vrijeme, jer je elita iz Kremlja imala interese na Zapadu kojima ne bi željela naštetiti. “Ali bili smo u krivu; bili su ozbiljni” u vezi s tim, kazao je.

U izvještaju magazina je istaknuto da su ruski novinari koji su učestvovali na konferenciji protivnici Putinovog režima koji su izgubili posao i bili su prisiljeni napustiti zemlju nakon zabrane opozicionih medija u Rusiji. Većina njih se sada ne može baviti svojim novinarskim poslom, jer su opozicioni mediji u Rusiji zapravo uništeni.

“Pokušali smo analizirati Putinove poteze s racionalne tačke gledišta, ali smo s vremenom sve više shvatali da je došlo do udaljavanja (u razmišljanju) Kremlja od stvarnosti i stvaranja vlastite stvarnosti”, rekao je Maxim Trudolyubov, ruski nezavisni novinar.

U izvještaju se spominju i riječi novinara Andreija Kolesnikova, koji je rekao da se “diktatura Kremlja pogoršala u posljednjih nekoliko godina i postala je bjesnija i represivnija. Putin postaje sve ogorčeniji i nemilosrdniji, a tako i njegov režim utemeljen na potpunom pokoravanju političkog i ekonomskog establišmenta uz odobravanje i šutnju javnosti.”

Putin i ideja o superiornosti ruskog naroda

Izvještaj magazina ukazuje na to da Putin vjeruje da se ruski narod razlikuje od drugih naroda. Takva ideja seže do ruskog pisca i povjesničara Aleksandra Dugina, autora knjiga koje se bave ruskim imperijalnim naslijeđem dominacije i integracije sa sibirskim plemenskim društvima, posebno Mongolima, u kojima zaključuje da ”Ruse genetski ustroj čini različitima i bitno drugačijima od evropskih naroda.”

Također smatra da Evropa predstavlja samo mali dio ruskog naslijeđa, a sada prijeti invazijom na Rusiju sa svojim idejama.

Kako bi dokazao da ruski predsjednik Putin vjeruje u te ideje, u izvještaju američkog magazina se navodi izjava koju je Putin dao malo prije ponovnog izbora za predsjednika Rusije 2012. godine. Pred mnoštvom svojih pristalica je rekao: “Mi smo pobjednička nacija. To je u našim genima, u našem genetskom kodu. Prenosi se s koljena na koljeno, i mi ćemo pobijediti!”

Godinu dana kasnije, Putin je u govoru na međunarodnoj konferenciji u Valdaju napao ono što je smatrao “Zapadom u propadanju”. Rekao je: “Možemo vidjeti koliko euroatlantskih zemalja zapravo odbacuje svoje korijene, uključujući kršćanske vrijednosti… Negiraju moralna načela i sve tradicionalne identitete: nacionalne, kulturne i vjerske.”

Izvor: Al Jazeera