Zamah Svjetskog prvenstva stavlja Katar na turističku kartu svijeta

Broj posjetitelja Katara tokom juna dosegao je više od 145.600, bilježeći rast od 499,5 posto.

Katar je postao odredište koje žele posjetiti turisti iz cijelog svijeta kako bi saznali više o toj zemlji (Katarski mediji)

Piše: Mohamed al-Sayed

Turistički sektor u Kataru doživio je veliki procvat posljednjih godina, nakon što je postigao zapažene stope rasta, kako u pogledu broja posjetitelja Katara, tako i u napretku i razvoju infrastrukture i upravljanja turističkim sektorom čime se postiže ekonomska diverzifikacija u zemlji.

Najnoviji statistički podaci, koje je objavio katarski Zavod za planiranje i statistiku, pokazali su da je broj posjetitelja Katara tokom juna dosegao više od 145.600, bilježeći rast od 499,5 posto, u usporedbi s 24.200 posjetitelja u istom mjesecu prošle godine.

Podaci pokazuju da prednjače posjetitelji iz zaljevskih država, s brojkama koje su dosegle 59.620 posjetitelja. Potom slijede azijske zemlje i Okeanija, s oko 33.790 posjetitelja, dok je postotak posjetitelja iz ostalih arapskih zemalja dosegao oko 10 hiljada, a s evropskog kontinenta oko 24.500.

Turistička destinacija

Saeed al-Hajri, direktor turističke agencije, objašnjava da je porast broja posjetitelja u Državi Katar posljedica činjenice da je Doha postala jedna od najpoznatijih i najbrže rastućih turističkih destinacija. Doha se može pohvaliti izvrsnom turističkom infrastrukturom, hotelskim sistemom s međunarodnim brendovima, raznim muzejima te tradicionalnim i modernim tržnicama, kao i odličnom saobraćajnom infrastrukturom. Također, posjeduje i moderan aerodrom koji zauzima prvo mjesto na Bliskom istoku i aviokompaniju s pet zvjezdica.

Al-Hajri kaže da na porast broja turista u Državi Katar u velikoj mjeri utječe i sve bliži datum održavanja Svjetskog prvenstva. Katar je postao odredište koje žele posjetiti turisti iz cijelog svijeta kako bi saznali više o toj zemlji, bez obzira da li je riječ o trenutnim posjetama ili za vrijeme Mundijala.

Dodao je kako je domaćinstvo Svjetskog nogometnog prvenstva prilika koja se pruža jednom u životu, jer će Katar ugostiti turiste iz cijelog svijeta. Smatra da dužnosnici u turističkom sektoru moraju iskoristiti ovu priliku i raditi dalje na tome da Katar postane jedna od prepoznatljivih turističkih destinacija na Bliskom istoku i u svijetu.

Katar će tokom Svjetskog prvenstva ugostiti turiste iz cijelog svijeta (Katarski mediji)

Turizam u Kataru je nedavno postao rastuća industrija koja je u kratkom vremenu uspjela odigrati efikasnu ulogu u postizanju ekonomske diverzifikacije, doprinoseći bruto domaćem proizvodu i stvaranju ogromnih mogućnosti za ulaganje, smatra Al-Hajri.

Katarski turizam usvaja višestruki pristup s ciljem izgradnje vitalnog i održivog turističkog sektora, kako bi se omogućilo privlačenje šest miliona posjetitelja godišnje do 2030. godine, te ojačala pozicija Katara kao prestižne turističke destinacije.

Turistički sadržaji

S druge strane, ekonomista Abdullah al-Khater smatra da postoje mnogi faktori koji su doprinijeli značajnom povećanju broja posjetitelja, prije svega sposobnost Katara da dobro kontrolira pandemiju korona virusa, vraćanje života u normalu, osiguravanje svih sadržaja koji su privlačni za turiste, kao i osnove za ulaganja u različitim poljima ekonomije.

Činjenica da će Katar biti domaćin Svjetskog prvenstva za nekoliko mjeseci odigrat će veliku ulogu u povećanju broja turista u toj zemlji, posebno u kontekstu promotivno-turističkih kampanja Katara vezanih za ovaj veliki sportski događaj koji cijeli svijet iščekuje.

Istaknuto mjesto koje Katara ima na svjetskoj sceni u raznim političkim, ekonomskim i sigurnosnim poljima učinilo je državu prijestolnicom mira i globalnom turističkom destinacijom, posebno u svjetlu stabilnosti kojoj regija svjedoči u usporedbi s rusko-ukrajinskim ratom, dodao je.

Al-Khater očekuje da će se broj posjetitelja i turista u Kataru udvostručiti s približavanjem Svjetskog prvenstva, najznačajnijeg nogometnog događaja na svijetu. Naglasio je ipak da će najveći izazov za turistički sektor u narednom periodu biti rad na tome da se pospješi pretvaranje Katara u regionalnu i globalnu destinaciju koja privlači turiste.

Qatar Tourism (QT), novo upravno tijelo za turizam koje je osnovano 2021. godine umjesto Katarskog nacionalnog vijeća za turizam, radi na uspostavljanju saradnje s partnerima u javnom i privatnom sektoru s ciljem provedbe svoje nacionalne strategije za turistički sektor, koja radi na poboljšanju iskustva posjetitelja, raznovrsnosti lokalnih turističkih proizvoda i ponude, poboljšanju promotivnih aktivnosti i povećanju mogućnosti za sudjelovanje privatnog sektora u ulaganjima u turizam.

U najznačajnija područja otvorena za ulaganje u turizam u Kataru spadaju usluge za poslovne i kulturne događaje, usluge pustinjskog safarija, gastro ponuda, zdravlje, slobodne aktivnosti, zabava, sport, rekreacija, organiziranje turističkih putovanja, turistički smještaj i usluge prijevoza.

QT vidi Svjetsko nogometno prvenstvo 2022 kao važnu i ključnu stanicu na putu postizanja održivog razvoja turizma, jer se u saradnji sa svojim partnerima usredotočuje na poboljšanje iskustva posjetitelja općenito, a posebno na poboljšanje iskustva navijača, kroz razvoj ugostiteljskog sektora i stvaranje netradicionalnih smještajnih rješenja za ugošćavanje publike na Svjetskom prvenstvu, kao što je iskustvo boravka u plutajućem smještaju, u saradnji s Vrhovnim odborom za projekte i baštinu i Ministarstvom prometa i komunikacija.

Izvor: Al Jazeera