UN: ISIL značajno povećao upotrebu dronova u prošloj godini

Oružana grupa ISIL djeluje ne samo u Iraku i Siriji, već i u Afganistanu, Somaliji i bazenu jezera Čad, navodi UN.

Procjenjuje se da gotovo 10.000 boraca ISIL-a djeluje duž granice između Iraka i Sirije, a grupa još upravlja imovinom čija se vrijednost procjenjuje na 25 do 50 miliona dolara (Al Jazeera)

Oružana grupa Islamska država Irak i Levant (ISIL) značajno je povećala upotrebu bespilotnih zračnih sistema, odnosno dronova u prošloj godini, upozorili su Ujedinjeni narodi (UN) u utorak.

Najviši zvaničnik UN-a za borbu protiv terorizma Vladimir Voronkov rekao je Vijeću sigurnosti da uprkos svom teritorijalnom porazu i kasnijim gubicima, ISIL i dalje predstavlja prijetnju međunarodnom miru i sigurnosti, prenosi Anadolija.

Upotreba dronova

“Grupa je također značajno povećala upotrebu bespilotnih zračnih sistema u protekloj godini”, rekao je Voronkov koji je dodao da je ISIL to uspio učiniti u sjevernom Iraku pribjegavajući decentraliziranoj internoj strukturi.

Oružana grupa djeluje ne samo u Iraku i Siriji, već i u Afganistanu, Somaliji i bazenu jezera Čad, dodao je.

Procjenjuje se da gotovo 10.000 boraca ISIL-a djeluje duž granice između Iraka i Sirije, a grupa još upravlja imovinom čija se vrijednost procjenjuje na 25 do 50 miliona dolara.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada