U Rusiji uhapšena novinarka koja se protivi invaziji na Ukrajinu

Novinarka Marina Ovsijanikova je od kraja jula dva puta osuđena na novčane kazne zbog ‘diskreditiranja’ ruske vojske, zbog njenih poruka na društvenim mrežama u kojima kritizira ofanzivu u Ukrajini.

Istražitelji treba da odluče da li će Marini Ovsijanikovoj biti određen pritvor ili će ostati na slobodi do suđenja (AFP)

Ruska novinarka Marina Ovsijanikova, koja je postala poznata jer je u martu prekinula dnevnik na ruskoj prodržavnoj televiziji noseći transparent protiv ofanzive u Ukrajini, uhapšena je u srijedu zbog “diskreditiranja” vojske, saopštio je njen advokat.

“Trenutno smo sa istražiteljima. Otvorena je istraga” protiv Marine Ovsijanikove zbog “širenja lažnih informacija” o ruskoj vojsci, rekao je France Presseu advokat Dmitrij Zahvatov i dodao da je uhapšena, prenosi Beta.

Istražitelji treba da odluče da li će Marini Ovsijanikovoj biti određen pritvor ili će ostati na slobodi do suđenja, dodao je advokat.

Novinarka je postala poznata sredinom marta kada je usred dnevnika na ruskoj televiziji Pervi kanal, upala sa transparentom na kojem osuđuje rusku invaziju na Ukrajinu i propagandu medija koje kontroliraju ruske vlasti (EPA)

Novinarka je od kraja jula dva puta osuđena na novčane kazne zbog “diskreditiranja” ruske vojske, zbog njenih poruka na društvenim mrežama u kojima kritizira ofanzivu u Ukrajini.

Dvije osude u razmaku od manje od šest mjeseci otvaraju put za krivično djelo, sa mogućim mnogo težim pravnim posljedicama, rekao je advokat.

Novinarka je postala poznata sredinom marta kada je usred dnevnika na ruskoj televiziji Pervi kanal, upala sa transparentom na kojem osuđuje rusku invaziju na Ukrajinu i propagandu medija koje kontroliraju ruske vlasti.

Njenu gestu su mnogi pozdravili ali ne svi u ruskoj opoziciji. Neki joj dalje zamjeraju godine koje je provela radeći za Pervi kanal, koji se smatra “glasnogovornikom Kremlja”.

Izvor: Agencije