U Velikoj Britaniji moguća organizirana isključivanja struje

Centralna britanska banka upozorila je da je Britanija na putu dugotrajne recesije.

Dobrotvorne organizacije, poslovna udruženja i političari pozvali su Lizu Truss i Rishi Sunaka koji su u utrci za novog premijera da iznesu mjere pomoći kako bi pomogli Britancima da se nose s prognoziranim 82-postotnim rastom cijena energije u oktobru (EPA)

Velika Britanija izrađuje planove o organiziranom isključivanju električne energije za industriju i kućanstva tokom zime, kada bi se niske temperature moglo poklopiti s nestašicom plina, izvijestio je u utorak Bloomberg News, navodeći kao izvor ljude upiznate s planovima Vlade.

Prema “razumnog scenariju najlošijeg slučaja” britanske vlade, nedostatak kapaciteta električne energije mogao bi iznositi oko šestine vršne potražnje, i to čak i nakon što su u pogon hitno stavljene elektrane na ugljen.

Prema tim prognozama, zajedno s ispodprosječnim temperaturama i smanjenim uvozom električne energije iz Norveške i Francuske, Velika Britanija bi se u januaru mogla naći u situaciji u kojoj će možda na četiri dana trebati pokrenuti hitne mjere za uštedu plina, navodi se u izvještaju.

Ministarstvo poslovne, energetske i industrijske strategije nije odmah Reutersu odgovorilo na zahtjev za komentar, citira Hina.

Britanija ide ka dugotrajnoj recesiji

Bloombergova vijest dolazi nakon što je centralna britanska banka prošle sedmice upozorila da je Britanija na putu dugotrajne recesije, budući da dosad nezabilježeno visoke cijene energije potiču godišnju inflaciju prema 13 posto, a bilo kakav politički odgovor na to ometa utrka za izbor novog premijera 5. septembra.

Dok evropske vlade nastoje smanjiti upotrebu plina i povećati zalihe nakon ruske invazije na Ukrajinu, britanska vlada podijeljena je u zaraćene tabore, predvođene s jedne strane ministricom vanjskih poslova Liz Truss te s druge bivšim ministrom finansija Rishi Sunakom, koji su se u kampanji za mjesto sljedećeg britanskog premijera sukobili oko toga kako odgovoriti na potencijalnu krizu s električnom energijom.

Dobrotvorne organizacije, poslovna udruženja i političari pozvali su Truss i Sunaka da iznesu mjere pomoći kako bi pomogli Britancima da se nose s prognoziranim 82-postotnim rastom cijena energije u oktobru.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada