Predsjednica Grčke traži istragu o prisluškivanju političara

Lider grčke socijalističke partije PASOK i zastupnik u Evropskom parlamentu, Nikos Androulakis, potvrdio je da je saznao da je EIP prisluškivao njegove razgovore prošle godine.

Sakellaropoulou: Potrebno je hitno i potpuno razjašnjenje slučaja prisluškivanja (EPA)

Predsjednica Grčke Katerina Sakellaropoulou zatražila je danas istragu o prisluškivanju telefona jednog političkog lidera od strane grčke obavještajne službe (EIP).

Prošle sedmice, u jeku zabrinutosti u EU zbog upotrebe špijunskog softvera, izbio je skandal i izazvao uzbunu u Grčkoj, a opozicione stranke su aferu o prisluškivanju nazvale “lični Watergate premijera Kiriakos Micotakis”, prenosi Tanjug pozivajući se na Reuters.

Sakellaropoulou je u saopštenju podsjetila da je zaštita prava na privatnost “osnovni preduslov demokratskog i liberalnog društva” i da poštovanje demokratije prevazilazi politiku.

Vlada pravda prisluškivanje

“Potrebno je hitno i potpuno razjašnjenje slučaja prisluškivanja”, rekla je predsjednica Grčke.

Lider grčke socijalističke partije PASOK i zastupnik u Evropskom parlamentu, Nikos Androulakis, potvrdio je ranije da je saznao da je EIP prisluškivao njegove razgovore prošle godine, a potom su smijenjeni načelnik EIP-a i šef kabineta premijera Kiriakosa Micotakisa.

Portparol vlade je potvrdio da je EIP prisluškivao Androulakis telefon, ali tvrdi da je taj nadzor, koji je odobrio tužilac, bio zakonit i da je premijer o tome obaviješten prošle sedmice.

Izvor: Agencije