Njujorška kompanija pravi akcionu figuru Zelenskog: Prikupljeno 120.000 dolara

Njujorška kompanija FCTRY kaže da za svaku prodanu akcionu figuru, jedan dolar ide Ukrajini.

Glineni prototip akcione figure Zelenskog visok 15 centimetara, koju je oblikovao umjetnik iz Seattlea Mike Leavitt, ide na masovnu proizvodnju u Kinu, gdje će se praviti od plastike (Reuters)

Dizajnerska kompanija iz Brooklyna, New York, pretvorit će ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, koji se od februara bori protiv ruske invazije, u akcionu figuru.

Kompanija FCTRY je pokrenula Kickstarter kampanju za finansiranje proizvodnje prije manje od dvije sedmice. Postigla je svoj cilj finansiranja od 30.000 dolara za samo tri sata i od tada je prikupila više od 120.000 dolara. Za svaku prodanu akcionu figuru, jedan dolar ide Ukrajini, u kampanji koja se završava u petak, piše Reuters, prenosi Al Jazeera English.

Glineni prototip akcione figure Zelenskog visok 15 centimetara, koju je oblikovao umjetnik iz Seattlea Mike Leavitt, ide na masovnu proizvodnju u Kinu, gdje će se praviti od plastike. Očekuje se da će isporuka krenuti od marta.

„Način na koji smo ga [Zelenskog] oblikovali u kampanji je kao ‘malo vjerovatnog heroja’,” rekao je Jason Feinberg, izvršni i kreativni direktor FCTRY-a.

Inspirativni lik

“On je savršeni vođa za ovaj trenutak, jednostavno taj super inspirativni lik. On ima tu pravu snagu koja se osjeti, ali je i ona i skromna i on predstavlja suprotnost svemu što smo dosad povezivali s politikom.”

Zelenski, 44, bivši glumac komičar, došao je na vlast prije tri godine, obećavajući da će okončati rat sa separatistima koje podržava Moskva u istočnoj Ukrajini.

Kao oštrouman komunikator, globalno je hvaljen zbog svog prkosa u odupiranju razornoj invaziji Rusije na njegovu zemlju.

Ruski predsjednik Vladimir Putin poslao je trupe u Ukrajinu 24. februara u, kako Rusija  naziva – “specijalnu operaciju” razoružavanja i “denacifikacije” zemlje.

Izvor: Al Jazeera i agencije