Foreign Policy: Rusija u najvećim bitkama od Drugog svjetskog rata izgubila 80.000 vojnika

To nije spriječilo Kremlj da zadrži ukrajinska područja koja kontrolira, čak i kada su ukrajinske snage napredovale u Hersonu.

Pentagon procjenjuje da je Rusija na početku rata u Ukrajini rasporedila 120 taktičkih bataljona sačinjenih od oko 100.000 vojnika (EPA)

Američko Ministarstvo odbrane procjenjuje da je oko 80.000 ruskih vojnika ubijeno ili ranjeno od početka ruske sveobuhvatne “invazije” na Ukrajinu prije otprilike šest mjeseci, navodi američki politički magazin Foreign Policy, pozivajući se na izjave visokog dužnosnika Pentagona.

Kada je administracija predsjednika Joea Bidena najavila novi paket vojne pomoći Ukrajini vrijedan milijardu dolara (što je najveća uplata koju je Washington poslao Kijevu od početka rata), američki dužnosnici nastojali su skrenuti pažnju na gubitke koje je rat nanio ruskoj vojsci, napominjući da je to najintenzivniji sukob u Evropi od Drugog svjetskog rata, navodi magazin u izvještaju koji je pripremio Jack Detsch, dopisnik iz Pentagona.

Novinar je citirao Colina Kahla, najvišeg političkog dužnosnika u Pentagonu, koji je rekao da je u redovima ruske vojske ogroman broj žrtava. “Mislim da možemo sa sigurnošću reći da su gubici Rusa iznosili 70 ili 80 hiljada mrtvih u manje od šest mjeseci”, rekao je.

Ukrajina nanosi gubitke Rusiji

Navedene procjene, kao i druge koje je objavila američka vlada, pokazuju da je Ukrajina nanijela ruskoj vojsci gubitke koji su premašili 10.000 vojnika samo u posljednjih mjesec dana, odnosno nakon što je Kijev dobio nove višecijevne raketne sisteme od Sjedinjenih Američkih Država, Britanije i Njemačke.

Uprkos velikim gubicima u svojim redovima, to nije spriječilo Kremlj da zadrži ukrajinska područja koja kontrolira, čak i kada su ukrajinske snage napredovale u Hersonu, izjavili su nezavisni stručnjaci za Foreign Policy.

Magazin je rekao da su ukrajinski dužnosnici zahtijevali da im Sjedinjene Američke Države osiguraju raketne sisteme koji mogu gađati ruske mete udaljene gotovo 200 milja, uz stotine projektila HIMARS, ali je Bidenova administracija upozorila Ukrajinu da ne gađa ciljeve na ruskoj teritoriji.

Pentagon procjenjuje da je Rusija na početku rata u Ukrajini rasporedila 120 taktičkih bataljona sačinjenih od oko 100.000 vojnika. Stručnjaci vjeruju da nove procjene gubitaka u redovima ruske vojske vjerojatno uključuju paravojne snage i dobrovoljce, poput Wagnerove skupine, koju je Moskva pozvala s drugih bojišta u Libiji, Siriji i centralnoj Africi da se bore na prvim linijama u regiji Donbas.

Izvor: Agencije