EU odobrila 261 milion eura za pomoć palestinskim izbjeglicama

Evropska unija odobrila je 261 milion eura za finansiranje Agencije Ujedinjenih naroda za pomoć palestinskim izbjeglicama na Bliskom istoku.

EU planira u periodu između 2021. i 2024. godine osigurati ukupno 1,15 milijardi eura finansijske pomoći Palestinskoj upravi i UNRWA-u (EPA)

Evropska unija (EU) odobrila je u utorak 261 milion eura za finansiranje Agencije Ujedinjenih naroda za pomoć palestinskim izbjeglicama na Bliskom istoku (UNRWA).

Evropska komisija je u saopštenju navela da je usvojila trogodišnji doprinos u iznosu od 261 milion eura “kako bi se Agenciji osigurala predvidljiva finansijska sredstva za pružanje osnovnih usluga palestinskim izbjeglicama”, prenosi Anadolija.

Već dogovorenih 246 miliona eura finansijske pomoći dopunjeno je s još 15 miliona eura kako bi se ublažio utjecaj nesigurnosti hrane pogoršan ratom u Ukrajini, navodi se u saopštenju.

Ključni element

“Naša podrška UNRWA-u ključni je element u našoj strategiji doprinosa promicanju sigurnosti, stabilnosti i razvoja u regiji, što također pomaže da se očuvaju izgledi za održivi mir između Izraelaca i Palestinaca”, rekao je visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell.

EU planira u periodu između 2021. i 2024. godine osigurati ukupno 1,15 milijardi eura finansijske pomoći Palestinskoj upravi i UNRWA-u.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada