Donald Trump se pozvao na Peti amandman, odbio da odgovara

Bivši predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump pozvao se na Peti amandman Ustava i odbio da odgovara na pitanja tokom svjedočenja u građanskoj istrazi u New Yorku.

Trump je negirao krivicu i nazvao njujoršku istragu politički motiviranom, aludirajući na to da je James demokrata (EPA)

Bivši predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump pozvao se u srijedu na Peti amandman Ustava i odbio da odgovara na pitanja tokom svjedočenja u građanskoj istrazi u New Yorku.

“Odbio sam da odgovaram na pitanja u okviru prava i privilegija koje se daju svakom građaninu prema Ustavu Sjedinjenih Američkih Država”, naveo je Trump u saopštenju, prenio je Tanjug agenciju Reuters.

Istraga se vodi o poslovima porodične kompanije, a njujorški državni tužilac Letitia James ispituje da li je Trumpova organizacija “napuhala” vrijednost nekretnina.

Manipulacija podacima

Ona je rekla da je njena istraga došla do dokaza da je Trumpova organizacija, koja upravlja hotelima, terenima za golf i drugim nekretninama, precjenjivala vrijednosti imovine da bi dobila povoljne kredite i potcjenjivala vrijednosti da bi dobila poreske olakšice.

Kako se navodi, Trump i dvoje njegove odrasle djece, Donald Trump Mlađi i Ivanka Trump, borili su se da izbjegnu svjedočenje, ali nisu u tome uspjeli.

Trump je negirao krivicu i nazvao njujoršku istragu politički motiviranom, aludirajući na to da je James demokrata.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada