Borrell: EU će podržati Bjelorusiju poslije demokratskih promjena

Milioni Bjelorusa stajali su u dugim redovima jer su željeli demokratske promjene, ali njihov glas je ignorisan, rekao je EU komesar Josep Borrell.

Josep Borrell je rekao da su EU sankcije reverzibilne i da će biti ukinute čim bjeloruske vlasti obustave represiju (EPA)

Visoki komesar za vanjsku politiku i sigurnost EU-a Josep Borrell poručio je u autorskom tekstu da je EU spremna mobilisati sveobuhvatan plan ekonomske podrške Belorusiji vrijedan tri milijarde eura kada se u toj zemlji dogodi demokratska tranzicija.

“Ovo jasno pokazuje našu dugoročnu posvećenost miru, demokratskim težnjama i prosperitetu bjeloruskog naroda. Prije dvije godine, milioni Bjelorusa stajali su u dugim redovima da daju svoje glasove na izborima za predsjednika zemlje jer su željeli demokratske promjene, ali njihov glas je ignorisan, a izbori namješteni”, napisao je Borrell u tekstu objavljenom na sajtu diplomatske službe EU-a, prenio je Tanjug.

On je podsjetio da su Bjelorusi izašli na ulice da protestuju, ali režim u Minsku je odgovorio “sveobuhvatnim bezakonjem i brutalnošću koja je desetkovala civilno društvo i stavila van zakona slobodne medije”.

‘Sankcije mogu biti ukinute’

Borrell je istakao da je EU jasno stavila do znanja da su sankcije reverzibilne i da će biti ukinute čim bjeloruske vlasti obustave represiju, oslobode i rehabilituju sve političke zatvorenike, započnu pravi, inkluzivni nacionalni dijalog i okončaju saučesništvo u ratu Rusije protiv Ukrajine.

“Kao što sam jučer svečano potvrdio u ime EU-a i njenih 27 država članica, mi ćemo biti uz narod Bjelorusije, kao što ćemo biti uz narod Ukrajine sve dok naša zajednička budućnost ne bude ostvarena u sigurnoj, suverenoj, demokratskoj i prosperitetnoj Evropi”, poručio je Borrell.

Izvor: Agencije