Von der Leyen upozorila na eskalaciju energetske krize

Rastuće energetske brige potaknule su Uniju da se prošle sedmice dogovori o hitnom planu po pitanju plina za zimu.

Svi se moramo pripremiti na najgoru situaciju, rekla je novinarima predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen (EPA)

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen u ponedjeljak je upozorila na eskalaciju energetske krize dok Evropska unija nastavlja sa svojim odmakom od Rusije zbog invazije na Ukrajinu.

“Otkad je Rusija potpuno ili djelomično obustavila opskrbu plinom za 12 članica Evropske unije, svi se moramo pripremiti na najgoru situaciju”, rekla je von der Leyen španskim novinama El Mundo.

Rusija je već obustavila dostavu plina za nekoliko EU zemalja, uključujući Poljsku, Bugarsku, a u subotu i Latviju, zbog njihovog odbijanja da pošiljke plina plate u rubljama.

Zahtjevi Rusije da se isporuke plina plate u rubljama povezane su s pokušajima Kremlja da ublaži utjecaj zapadnih sankcija na Rusiju zbog napada na Ukrajinu.

Odmazda Moskve zbog zapadnih sankcija

Rusija je također smanjila isporuke plina Njemačkoj, ekonomskoj sili Evropske unije, zbog radova na održavanju, na koje se gleda kao na odmazdu zbog zapadnih sankcija.

Rastuće energetske brige potaknule su Uniju da se prošle sedmice dogovori o hitnom planu po pitanju plina za zimu. Ove mjere bi trebale “pomoći da se podmire naše zimske potrebe”, rekla je von der Leyen, prenosi Hina.

“U samo jednoj sedmici, EU se složila poduzeti odlučan i dosad neviđen potez kako bi se suprotstavila Putinovim prijetnjama da potpuno obustavi zalihe plina”, rekla je šefica Evropske komisije.

Španija se, poput drugih EU zemalja, najprije protivila vanrednom planu, no prihvatila ga je nakon što je sebi osigurala koncesije.

Von der Leyen, koja je odgovorila na pitanja El Munda elektronskim putem, pozdravila je odluku španske vlade rekavši: “Još jednom, radi se o evropskoj solidarnosti.”

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada