Iran spreman da pregovora o reaktiviranju sporazuma iz Beča

Najviši iranski pregovarač Ali Bagheri Kani tvrdi da Iran želi da se pregovori o reaktiviranju nuklearnog sporazuma završe što je prije moguće.

Spremni smo da završimo pregovore u kratkom roku, napisao je Kani na Twitteru (EPA)

Najviši iranski pregovarač Ali Bagheri Kani saopštio je da Iran želi da se pregovori o reaktiviranju nuklearnog sporazuma između Teherana i velikih svjetskih sila iz 2015. godine završe što je prije moguće.

„Predložili smo naše ideje u želji da otvorimo put za brz završetak pregovora u Beču. Spremni smo da završimo pregovore u kratkom roku, ako druga strana bude spremna da učini isto“, napisao je Kani na Twitteru, prenosi Reuters.

Kani je to saopštio, komentarišući prijedlog o reaktiviranju sporazuma koji je u utorak iznio visoki predstavnik Evropske unije (EU) za zajedničku vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell.

Borell je tada objavio da je predložio novi nacrt dokumenta za oživljavanje iranskog nuklearnog sporazuma i dodao da nema mjesta za velike kompromise.

Ističe vrijeme za obnovu sporazuma

Borrell je u članku za Financial Times naveo da je “stavio na sto” tekst koji se detaljno bavi ublažavanjem sankcija i koracima u vezi sa nuklearnim programom koji su potrebni za oživljavanje sporazuma, formalno poznatog pod nazivom Zajednički sveobuhvatni plan akcije (JCPOA).

“Poslije 15 mjeseci intenzivnih, konstruktivnih pregovora u Beču i bezbrojnih kontakata sa potpisnicama JCPOA i SAD-om, zaključio sam da je iscrpljen prostor za dodatne značajne kompromise”, rekao je Borrell, prenosi Tanjug.

Nije detaljnije govorio o svom prijedlogu, ali je sugerisao, kao i mnogi zapadni zvaničnici ranije, da ističe vrijeme za obnovu sporazuma.

Iran je 2015. godine u Beču potpisao sporazum o svom nuklearnom programu sa SAD-om, Velikom Britanijom, Francuskom, Njemačkom, Rusijom i Kinom. Tim dokumentom je predviđeno da Teheran ograniči svoj nuklearni program, a da mu se zauzvrat ublaže sankcije.

Izvor: Agencije