Al Jazeera osudila produženje pritvora novinara Rabieja Elsheikha

Godinu dana se novinar Al Jazeere nalazi u pritvoru u egipatskom zloglasnom zatvoru Tora bez suđenja i optužbi.

Iz Al Jazeere navode kako pritvaranje ovog novinara gledaju kao napad na slobodu medija (Al Jazeera)

Medijska mreža Al Jazeera izrazila je osude zbog odluke egipatskih vlasti da obnove pritvor novinaru Al Jazeere Mubashera Rabieja Elsheikha na 45 dana, te tako produžila njegov pritvor bez optužbe i suđenja već godinu dana.

Elsheikh je prvi put pritvoren 1. avgusta 2021. godine na Međunarodnom aerodromu u Kairu gdje je stigao da se pridruži supruzi i djeci na porodičnom odmoru.

„Stalno produženje njegovog pritvora na godinu dana i smještaj u samici u zloglasnom zatvoru Tora jako je utjecalo na njega i dovelo do srozavanja njegovog fizičkog i mentalnog zdravlja“, navodi se u saopćenju.

Poziv međunarodnim organizacijama

Iz Al Jazeere navode kako pritvaranje ovog novinara gledaju kao napad na slobodu medija i drže egipatske vlasti odgovornima za sigurnost Elsheikha i svih drugih novinara koji su pritvoreni i zatvoreni samo zato što vrše svoju novinarsku dužnost.

„Medijska mreža Al Jazeera zahtjeva od vlasti Egipta da oslobode Rabieja Elsheikha i troje njegovih kolega Hishama Abdela Aziza, Bahauddina Ibrahima i Ahmeda Al Najdija koji su također u pritvoru bez suđenja ili optužbi“, navodi se u saopćenju i dodaje:

„Mreža poziva sve međunarodne organizacije koje se bore za slobodu medija i ljudska prava da osude ova proizvoljna hapšenja i zahtijevaju oslobađanje ovih novinara.“

Izvor: Al Jazeera