Predsjednik Šri Lanke Gotabaya Rajapaksa će se povući 13. jula

Informaciju je objelodanio predsjednik parlamenta nakon što je i premijer Šri Lanke Ranil Wickremesinghe izjavio da je spreman podnijeti ostavku.

Hiljade demonstranata, koji su nosili crne zastave, stigli su iz svih dijelova države u glavni grad Colombo (Anadolija)

Predsjednik Šri Lanke Gotabaya Rajapaksa će se povući 13. jula, potvrdio je predsjedavajući parlamenta, javlja Anadolija.

Nekoliko sati nakon što je premijer Šri Lanke Ranil Wickremesinghe izjavio da je spreman podnijeti ostavku u jeku protesta, demonstranti su ušli u rezidenciju premijera i zapalili zgradu.

Portparol Vlade je u saopštenju objavio da su demonstranti nasilno ušli u rezidenciju premijera i potom je zapalili.

Hiljade demonstranata, koji su nosili crne zastave, stigli su iz svih dijelova države u glavni grad Colombo.

Šri Lanka je poprište duboke ekonomske krize, a hiljade demonstranata izašle su na ulice Colomba, zbog čega je ukinut policijski sat koji je nedavno uveden.

Predsjednik pobjegao prije upada demonstranata

Predsjednik Rajapaksa pobjegao je iz svoje rezidencije u Colombu nekoliko minuta prije nego što su u nju upale hiljade demonstranata, javila je agencija France Presse pozivajući se na vojne izvore.

Predsjednika vojska štiti na nepoznatoj lokaciji.

Demonstranti, mnogi odjeveni u crno i držeći zastave Šri Lanke, provalili su u rezidenciju predsjednika Gotabaya Rajapaksa u glavnom gradu Colombu.

Prenos uživo na Facebooku iz predsjednikove kuće pokazao je stotine demonstranata kako se skupljaju u sobe i hodnike, uzvikujući slogane protiv 73-godišnjeg vođe.

Snimci demonstranata koji stoje i kupaju se u bazenu u predsjedničkom domu naširoko su kružile društvenim mrežama.

Stotine ljudi su se također motale na terenu izvan bijelo okrečene zgrade iz kolonijalnog doba. Nije bilo vidljivih službenika sigurnosti.

Politički nemiri

Hiljade demonstranata također su razbile vrata predsjedničkog sekreterijata i ministarstva finansija, koje je već mjesecima mjesto protesta, te ušle u prostorije, pokazuju TV snimci.

Vojno osoblje i policija na obje lokacije nisu uspjeli zadržati gomilu koji su uzvikivali slogane tražeći od Rajapakse da odstupi.

Ekonomska kriza u Šri Lanki izazvala je političke nemire i demonstracije u kojima ima i stradalih.

Demonstranti su od predsjednika Gotabaye Rajapakse tražili da podnese ostavku.

Premijer Wickremesinghe izjavio je krajem juna da je privreda te zemlje “potpuno propala” uslijed nestašica hrane, goriva i struje.

Šri Lanka je pogođena ozbiljnom nestašicom osnovnih potrepština – od hrane, goriva, lijekova i plina do toalet papira i šibica.

Izvor: Agencije