Tunis: Protesti protiv većih ovlasti predsjednika

Tuniski predsjednik Kais Saied predložio je u junu novi ustav kojim bi se ograničila uloga parlamenta i ojačala njegova vladavina.

Demonstranti su pokušali probiti barijere ispred sjedišta izborne komisije (Reuters)

Tuniska policija blokirala je u četvrtak stotine demonstranata u njihovoj namjeri da dođu do ureda izborne komisije jer se protive referendumu o novom ustavu kojim bi se proširile izvršne ovlasti predsjednika.

Tuniski predsjednik Kais Saied predložio je u junu novi ustav kojim bi se ograničila uloga parlamenta i ojačala njegova vladavina. O novom ustavu će se glasati na referendumu 25. jula a odbacila ga je većina političkih stranaka, prenosi Hina.

Saied vlada dekretom od prošlog ljeta, kada je raspustio parlament i demokratski ustav iz 2014. godine. Kritičari su taj potez nazvali državnim udarom.

Pokušali probiti barijere

Demonstranti, predvođeni čelnikom Slobodne ustavne stranke Abirom Moussijem, pokušali su probiti barijere ispred sjedišta izbornog tijela, što je dovelo do manjih sukoba s policijom.

Lokalne ankete pokazuju da bi Moussijeva stranka pobijedila na parlamentarnim izborima s velikom razlikom u odnosu na suparnike.

Moussi je pristalica Zine El Abdine Ben Alija, koji je svrgnut u revoluciji u zemlji 2011. godine.

Do referenduma je ostalo manje od tri sedmice, no kako nije određen minimalni broj glasača koji mu se treba odazvati da bi bio valjan, promjene bi mogle stupiti na snagu i uz relativno mali odziv birača.

Izvor: Agencije