Emirati osudili Izraelku na doživotni zatvor zbog droge

Fida Kiwan (43) iz izraelskog grada Haife je prvobitno bila osuđena na smrt, ali je ta kazna poništena prošle sedmice.

U stanu osuđene je nađena marihuana, kokain i MDMA pilule, a sudilo joj se i za namjeru da prodaje drogu (EPA - Ilustracija)

Sud u Ujedinjenim Arapskim Emiratima osudio je na doživotnu robiju jednu Izraelku zbog namjere da prodaje drogu, saopćio je danas njen advokat, prenosi agencija Beta pozivajući se na AP.

Ona je prvobitno bila osuđena na smrt, ali je ta kazna poništena prošle sedmice.

Izraelske vlasti su rekle kako pomno prate taj slučaj u Emiratima, prvoj državi sa kojom je Izrael normalizirao odnose 2020. na osnovu „Abrahamovih sporazuma“ kojima su posredovale Sjedinjene Američke Države.

Fida Kiwan (43) iz izraelskog grada Haife je uhapšena u martu prošle godine. U njenom stanu je nađena marihuana, kokain i MDMA pilule i optužena je za namjeru da prodaje drogu.

Izraelka je porekla te optužbe, a njen advokat Mordechai Tzivin potvrdioe je da je osuđena na doživotnu zatvorsku kaznu.

Amnestija predstavlja presedan

Advokat je objasnio kako je sistem izvršenja u Emiratima vrlo precizan i da amnestija predstavlja presedan u slučajevima kada se izreknu teške kazne.

Ni Izrael, ni Emirati službeno nisu ništa komentirali.

Ministarstvo vanjskih poslova Izraela je ranije pozdravilo odluku o poništenju smrtne kazne, rekavši kako je “zadovoljno što su nastojanja kroz legalne i druge kanale također dovela do poništenja smrtne kazne”.

Izraelski turisti sjatili su se u Dubai od normalizacije, a najviši izraelski lideri sastali su se sa svojim kolegama u toj državi Zaljeva. Poslovni ljudi su sklopili ugovore čak i prije nedavnog potpisivanja sporazuma o slobodnoj trgovini, prvog sa jednom arapskom zemljom.

Izvor: Agencije

Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada