Čelnici MI5 i FBI-a upozorili na kinesku ekonomsku špijunažu

Direktori britanske Sigurnosne službe i američkog Federalnog istražnog biroa tvrde da prijetnja kineskih špijuna ne prestaje rasti.

Ken McCallum i Shris Wray upozorili su da bi kineska invazija na Tajvan znatno poremetila svjetsku trgovinu i industriju (AP)

Čelni ljudi američkog Federalnog istražnog biroa (FBI) i britanske Sigurnosne službe, poznate kao MI5, upozorili su na porast kineske ekonomske špijunaže na Zapadu, prilikom rijetkoga zajedničkog obraćanja u sjedištu britanske obavještajne službe u Londonu, dok je Peking te optužbe odbacio kao neosnovane.

Obraćajući se predstavnicima poslovnoga svijeta u Thames Houseu, direktor MI5 Ken McCallum i direktor FBI-ja Chris Wray ustvrdili su da prijetnja kineskih špijuna ne prestaje rasti, prenosi Hina.

Po McCallumu, britanska unutrašnja obavještajna služba MI5 pojačala je operacije povezane s Kinom.

“Danas provodimo sedam puta više istraga povezanih s Kinom nego 2018. godine”, rekao je.

‘Odlučna je ukrasti vašu tehnologiju’

Dodao je da kineske obavještajne službe djeluju polagno i strpljivo te da su malobrojni svjesni toga da su mete.

“Trenutno se na britanskom tlu odvijaju neprijateljske aktivnosti”, kazao je McCallum, dodavši da su na meti znanje, tehnologija, istraživanja i slično.

Wray je dodao da je kineska prijetnja “složena, trajna i sveprisutna”, opasna za SAD i Veliku Britaniju, ali i za ostale saveznike.

Kina je “odlučna ukrasti vašu tehnologiju… i iskoristiti je da bi potkopala vaše aktivnosti i zavladala vašim tržištem”, rekao je.

McCallum i Wray upozorili su i na to da bi kineska invazija na Tajvan znatno poremetila svjetsku trgovinu i industriju.

Pozvali su predstavnike poslovnoga svijeta da budu oprezni te da ukažu na eventualne prijetnje.

“Komunističku partiju Kine zanimaju naši demokratski, medijski i pravosudni sistemi. Ne zato da bi ih oponašala, nažalost, nego zato da bi ih iskoristila u svoju korist”, kazao je McCallum.

 

Peking je putem ambasade u Londonu odbacio te optužbe, ocijenivši ih “neutemeljenima”.

“Navodne afere o kojima su govorili obične su dimne zavjese”, napisao je glasnogovornik kineske ambasade u Velikoj Britaniji u saopćenju objavljenom na internet stranici diplomatskog predstavništva.

“Šire sve vrste laži o Kini kako bi okaljali kineski politički sistem, pojačali antikinesko raspoloženje i njeno isključivanje i kako bi skrenuli pažnju javnosti i prikrili vlastito sramotno djelovanje”, dodao je.

Izvor: Agencije