Kina: SAD je najveća prijetnja svjetskom miru, stabilnosti i razvoju

Pojačani ton dolazi uoči sastanka državnog sekretara SAD-a Antonyja Blinkena i kineskog ministra vanjskih poslova Wang Yija u subotu, na samitu ministara G20 na Baliju.

Peking je pozvao američkog zvaničnika da zauzme ispravnu perspektivu (EPA)

Sjedinjene Američke Države su “najveća prijetnja svjetskom miru, stabilnosti i razvoju”, saopćila je Kina u četvrtak, nastavljajući oštru retoriku kao odgovor na optužbe SAD-a za kinesko špijuniranje i prijetnje međunarodnom poretku.

Komentari glasnogovornika Ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijijana uslijedili su dan nakon što su čelnik Federalnog istražnog biroa (FBI) i prvi čovjek britanske domaće obavještajne agencije MI5 upozorili poslovne lidere da je Peking odlučan da ukrade njihovu tehnologiju radi konkurentske dobiti, prenosi Beta.

Pojačani ton dolazi uoči sastanka državnog sekretara SAD-a Antonyja Blinkena i kineskog ministra vanjskih poslova Wang Yija u subotu, na samitu ministara G20 na Baliju, u Indoneziji.

‘Američki dužnosnik ocrnio i napao Kinu’

“Relevantni američki dužnosnikr je ocrnio i napao Kinu”, rekao je Zhao novinarima na dnevnom brifingu upitan o komentarima direktora FBI-ja Christophera Wraya o ekonomskoj špijunaži i hakerskim operacijama Kine.

“Činjenice su u potpunosti dokazale da je SAD najveća prijetnja svjetskom miru, stabilnosti i razvoju”, kazao je Zhao.

Pozvao je američkog zvaničnika da zauzme ispravnu perspektivu, sagleda razvoj Kine na objektivan i razuman način i prestane širiti laži i prestati davati neodgovorne primjedbe.

Wray je u sjedištu MI5 u Londonu rekao da vidi da je “kineska vlada ta koja predstavlja najveću dugoročnu prijetnju ekonomskoj i nacionalnoj sigurnosti”.

Izvor: Agencije