Von der Leyen: Moramo biti spremni za potpuni prekid ruskog plina

Čelnica Evropke komisije kaže da je danas 12 država članica Evropske unije direktno pogođeno djelomičnim ili potpunim prekidom dostave plina iz Rusije.

Ursula Von der Leyen je istaknula da je dugoročno rješenje za energetsku nezavisnost u obnovljivim izvorima energije (EPA)

Evropska unija mora biti spremna na daljnje poremećaje u opskrbi plinom, čak i na potpuni prekid isporuke iz Rusije, stoga je u pripremi krizni plan, upozorila je u srijedu predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

“Moramo se pripremiti za daljnje poremećaje u opskrbi plina, čak i za potpunu obustavu isporuke iz Rusije”, rekla je ona u raspravi u Evropskom parlamentu, u kojem je, zajedno s češkom premijerom Petrom Fialom, govorila o prioritetima EU-a za naredno razdoblje, prenosi Hina.

Von der Leyen je kazala da je danas 12 država članica EU-a direktno pogođeno djelomičnim ili potpunim prekidom dostave plina iz Rusije.

“Očigledno je da ruski predsjednik Vladimir Putin koristi energiju kao oružje. Stoga EK radi na kriznom planu, koji ćemo predstaviti zajedno s potrebnim instrumentima do sredine jula”, rekla je predsjednica Komisije.

Mnoge države članice već imaju nacionalne planove za situaciju u kojoj bi u potpunosti ostale bez ruskog plina, a predsjednica EK-a ističe da je na evropskom nivou potreban koordiniran pristup i zajedničko djelovanje.

Gorke lekcije iz korona krize

Von der Leyen je podsjetila na “gorke lekcije” naučene na početku korona krize, kada su egoizam i protekcionizam vodili prema nejedinstvu i fragmentaciji EU-a.

Istaknula je da je nužno diversificirati izvore energije i osigurati dostavu plina od pouzdanih dobavljača.

Rekla je da se smanjuje ovisnost o ruskom plinu, da je mjesečni uvoz plina iz Rusije pao za 33  posto u odnosu na prošlu godinu.

Istovremeno je porastao globalni izvoz ukapljenog plina u Evropu za 75 posto, a izvoz američkog ukapljenog plina u Evropu je skoro utrostručen.

Von der Leyen je istaknula da je, dugoročno gledajući, rješenje za energetsku nezavisnost o Rusiji u obnovljivim izvorima energije.

Pozvala je na ubrzanje zelene tranzicije.

“Neki kažu da bi trebalo usporiti zelenu tranziciju, jer to može ugroziti temeljnu sigurnost. Istina je suprotna – ako ne radimo ništa osim što se natječemo oko ograničenih rezervi fosilnih goriva, cijene će eksplodirati i puniti Putinovu ratnu riznicu”, rekla je Von der Leyen.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada