Uzbekistan: Rakete ispaljene iz Afganistana pogodile našu teritoriju

Ministarstvo vanjskih poslova Uzbekistana saopćilo je da su rakete ispaljene iz Afganistana pogodile njihovu teritoriju, ali da nisu eksplodirale, niti izazvale žrtve.

U aprilu je afganistanski ogranak ISIL-a tvrdio da je izveo raketni napad na Uzbekistan, što su vlasti negirale (EPA/Ilustracija)

Ministarstvo vanjskih poslova Uzbekistana saopćilo je u srijedu da su rakete ispaljene iz Afganistana pogodile njihovu teritoriju, ali da nisu eksplodirale, niti izazvale žrtve.

“Oko 16:20 sati primijećen je pad pet raketa, vjerovatno lansiranih sa teritorije Afganistana, u blizini granice. Prilikom pada raketa nije došlo do eksplozije, ljudskih žrtava i razaranja. Pričinjena je manja šteta na četiri privatne kuće”, navodi se u saopćenju, prenosi Beta.

Saradnja s afganistanskom stranom

Vlasti su dodale “da provode neophodne mjere za utvrđivanje uzroka incidenta, u saradnji s afganistanskom stranom”.

U aprilu je afganistanski ogranak oružane grupe Islamska država Irak i Levant (SIL) tvrdio da je izveo raketni napad na Uzbekistan, što su uzbekistanske vlasti negirale.

Uzbekistan, najmnogoljudnija država Centralne Azije, s oko 35 miliona stanovnika, dijeli više od 140 kilometara kopnene granice s Afganistanom.

Izvor: Agencije