Upozorenje Medvedeva: Ideja kažnjavanja nuklearne sile je rizik za postojanje čovječanstva

Pokušaj da se sudovi koriste za istraživanje ruskih postupaka u Ukrajini bili bi uzaludni i riskirali bi globalno razaranje, rekao je Dmitri Medvedev.

Dmitrij Medvedev, Rusija
Koji je tribunal osudio more krvi koje je SAD prolio, upitao je Medvedev (Reuters)

Bivši ruski predsjednik Dmitri Medvedev upozorio je SAD da pokušaji zapadnih zemalja da se nuklearna sila poput Rusije kazni zbog rata u Ukrajini predstavljaju rizik po čovječanstvo.

Ruska invazija na Ukrajinu izazvala je najozbiljniju krizu u odnosima između Moskve i Zapada od 1962. godine i kubanske krize sa projektilima, kada su se mnogi plašili da je svijet na rubu nuklearnog rata.

„Cijela američka historija, od vremena potčinjavanja autohtonog indijanskog stanovništva predstavlja niz krvavih ratova”, napisao je Medvedev u dugoj objavi na svom kanalu na Telegramu, spominjući i američki napad na Japan nuklearnim bombama tokom Drugog svjetskog rata i rat u Vijetnamu.

„Je li neko proglašen odgovornim za te zločine? Koji je tribunal osudio more krvi koje je SAD prolio?“, upitao je Medvedev.

Rizik od globalnog razaranja

Odgovarajući na pozive koje predvodi SAD da međunarodni tribunal procesuira navodne ruske ratne zločine u Ukrajini, Medvedev je to upisao kao američki pokušaj „da se sudi ostalima, dok oni ostaju imuni na bilo kakve postupke“.

Pokušaj da se sudovi ili tribunali koriste za istraživanje ruskih postupaka u Ukrajini, dodao je, bili bi uzaludni i riskirali bi globalno razaranje.

„Ideja da se zemlja koja ima jedan od najvećih nuklearnih arsenala kazni je apsurdna i predstavlja prijetnju za postojanje čovječanstva“, napisao je Medvedev, koji je sada zamjenik predsjednika Ruskog vijeća sigurnosti.

Rusija i SAD kontrolišu oko 90 posto svjetskih nuklearnih bojevih glava, kojih zajedno imaju oko 4.000, tvrdi Federacija američkih naučnika.

Izvor: Agencije