Šef katarske diplomatije u Teheranu pomaže obnovi nuklearnih razgovora

Ova posjeta dešava se nakon što je Doha bila domaćin dvodnevnih indirektnih razgovora Irana i Sjedinjenih Američkih Država krajem juna.

Sa današnjeg susreta ministara vanjskih poslova Katara i Irana u Teheranu (Reuters)

Katarski ministar vanjskih poslova Mohammed bin Abdulrahman Al Thani razgovarao je sa iranskim kolegom Hosseinom Amirabdollahianom u Teheranu, u pokušaju da pokrene razgovore na obnovi iranskog nuklearnog sporazuma sa svjetskim silama iz 2015. godine.

Šef katarske diplomatije u srijedu je došao u iransku prijestolnicu i planiran je i njegov susret sa prvim čovjekom iranske sigurnosti Alijem Shamkhanijem.

Ova posjeta dešava se nakon što je Doha bila domaćin dvodnevnih indirektnih razgovora Irana i Sjedinjenih Američkih Država krajem juna, dok je Evropska unija vodila „shuttle“ diplomatiju. Ti razgovori su završeni bez napretka, važna neslaganja Teherana i Washingtona između obima i garancija ukidanja američkih sankcija i dalje ostaju, a do sada nisu planirani novi pregovori.

Amirabdollahian i Al Thani održali su konferenciju za medije nakon sastanka na kojoj je iranski diplomata kontrirao američkom narativu da je Iran kriv za neuspjeh nuklearnih razgovora.

Efikasne garancije

„Uprkos nekim medijskim istupima američke strane, mi nemamo nikakvih zahtjeva koji idu mimo JCPOA“, istakao je iskoristivši skraćenicu na engleskom jeziku za Zajednički sveobuhvatni plan djelovanja (Joint Comprehensive Plan of Action), formalni naziv nuklearnog sporazuma. Iranski ministar je dodao kako je Iran spreman za jak i održiv sporazum.

Amirabdollahian je potvrdio kako je jedan od većih problema dotaknutih na razgovorima u Kataru bio iranski zahtjev za „efikasne garancije“ SAD-a za „sve što bi moglo (negativno) utjecati na iranske ekonomske koristi“ koje su obećane u originalnom dogovoru.

Katarski ministar Al Thani je ponovio podršku svoje države obnovi nuklearnog sporazuma, kao i regionalnih razgovora Irana i država regije.

Izvor: Al Jazeera