Rusija tvrdi da je uništila dva američka raketna sistema HIMARS

Ukrajinska strana je demantovala ruske tvrdnje, te tvrdi da nastavlja upotrebljavati američki sistem.

Raketni sistem HIMARS snimljen na nepoznatoj lokaciji u Ukrajini (Reuters)

Ministarstvo odbrane Rusije tvrdi da su ruske snage uništile dva američka artiljerijska raketna sistema visoke mobilnosti (HIMARS) u regiji Donbas.

Ministarstvo je dodalo da su ruske snage uništile i dva skladišta municije u kojem su bile rakete za napredni američki raketni sistem, blizu linije fronta u selu južno od Kramatorska u ukrajinskoj regiji Donjeck, koja je u fokusu ruske operacije u Ukrajini nakon što je okupirana regija Lugansk.

„Blizu sela Malotaranovi u Donjeckoj narodnoj republici, dva lansera višecjevnog raketnog bacača HIMARS amerike proizvodnje i dva skladišta municije uništeni su visokopreciznim projektilima iz zraka“, rekao je glasnogovornik ruskog ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

Dodao je da su u zoni Limani i regiji Mikolajiva uništeni i radarski sistem za ukrajinski protuzračni sistem S-300,te kamp u kojem su bile „jedinice inostrani plaćenika“.

Ruske tvrdnje su ‘lažne’

Ministarstvo je objavilo i videosnimak za koji tvrdi da je autentičan. Al Jazeera nije mogla nezavisno potvrditi navode ministarstva.

Ukrajinska strana je demantovala ruske tvrdnje. U postu na Twitteru, naveli su da su ruske objave „laž“, te da nastavljaju koristiti američki HIMARS kako bi nanijeli „devastirajuće udarce“ uskim snagama.

Ukrajina je do početka jula dobila samo četiri sistema HIMARS, navodi Evropsko vijeće za inostrane poslove, dok ih je Washington obećao osam do polovine jula.

Zapadno oružje je od ključne važnosti za ukrajinsku odbranu od višestruko brojnijih ruskih snaga.

Izvor: Agencije