Palestinski predsjednik i vođa Hamasa sastali se u Alžiru

Predsjednik Alžira organizirao je ‘historijski’ sastanak, koji dolazi nakon ‘nekoliko godina hladnoće’, Mahmouda Abbasa i Ismaila Haniyeha.

Ismail Haniyeh i Mahmoud Abbas na sastanku 2007. godine (EPA)

Alžirski predsjednik Abdelmadjid Tebboune organizirao je u utorak u Alžiru “historijski” sastanak, koji dolazi nakon “nekoliko godina hladnoće”, palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa i vođe palestinskog pokreta Hamas Ismaila Haniyeha.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici palestinskih vlasti i pokreta Hamas, izvijestila je alžirska nacionalna televizija, prenosi Hina.

Abbas i Haniyeh borave u Alžiru kako bi prisustvovali svečanostima povodom obilježavanja 60. godišnjice nezavisnosti Alžira.

U sukobu od 2007. godine

Hamas i Abbasova stranka Fatah su u sukobu od 2007. godine, kada je Hamas, nakon krvavih sukoba, preuzeo kontrolu nad Gazom.

Čak i danas Palestinska uprava kojom dominira Fatah nalazi se na okupiranoj Zapadnoj obali, gdje živi više od 2,8 miliona Palestinaca.

Pojas Gaze, mikroteritorij od 2,3 miliona stanovnika pod izraelskom blokadom, i dalje je pod kontrolom Hamasa.

Tebboune je, primivši Abbasa u Alžiru u decembru 2021. godine, pokrenuo inicijativu za promicanje pomirenja između Fataha i Hamasa, ali to nije rezultiralo približavanjem dviju suparničkih grupa.

Izvor: Agencije