Južnokorejski predsjednik naredio vojsci da bude u pripravnosti

Yoon Seok-youl naredio je vojsci da ‘brzo i snažno’ uzvrati u slučaju bilo kakve sjevernokorejske provokacije.

Odbrambene snage trebale bi biti spremne da zaštite zemlju i nacionalne interese (EPA)

Južnokorejski predsjednik Yoon Seok-youl naredio je u srijedu vojsci da “brzo i snažno” uzvrati u slučaju bilo kakve sjevernokorejske provokacije, u trenutku kada postoje zabrinutosti da bi Pjongjang mogao izvršiti novu nuklearnu probu poslije pet godina.

Yoon, koji je preuzeo dužnost u maju, prvi put je predsjedavao sastankom s najvišim vojnim zvaničnicima i tom prilikom pozvao na jačanje sposobnosti odvraćanja nuklearnog i raketnog programa Sjeverne Koreje, saopćeno je iz kabineta predsjednika.

Sastanak najvišeg vojnog rukovodstva u Seulu je održan dan nakon što su stealth lovci F-35A američke avijacije stigli u Južnu Koreju, u prvu javno najavljenu posjetu od 2017. godine, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Moguća nova nuklearna proba Sjevera

“Predsjednik Yoon je saopćio da bi jake odbrambene snage trebale biti spremne da zaštite zemlju i nacionalne interese jer sigurnosne neizvjesnosti u vezi Južne Koreje i sjeveroistočne Azije rastu više nego ikad”, saopćeno je iz kabineta.

Prošle sedmice s, Yoon sastao s američkim predsjednikom Joem Bidenom i japanskim premijerom Fumiom Kishidom na marginama samita NATO-a u Madridu, gdje su se dogovorili da zajednički rade na unapređenju načina za jačanje “šireg odvraćanja” Sjeverne Koreje.

Pjongjang je ove godine provodio raketne testove do sada nezabilježenim tempom i vjeruje se da se priprema za svoju sedmu nuklearnu probu.

Izvor: Agencije