Britanski mediji: Za Borisa Johnsona ‘igra je gotova’

Vodeće britanske novine oslikale su sumornu sliku za premijera, koji se suočava s najvećom krizom vodstva u mandatu.

Lord David Frost kaže da bi Boris Johnson trebao dati ostavku ili riskirati 'da povuče stranku i vladu sa sobom' (EPA)

Vodeće britanske novine oslikale su u srijedu sumornu sliku za premijera Borisa Johnsona, koji se suočava s najvećom krizom vodstva u svom premijerskom mandatu nakon što je Rishi Sunak dao ostavku na mjesto ministra finansija, a Sajid Javid na mjesto ministra zdravstva.

“Igra je gotova”, glasi naslovnica Timesa, koji dodaje da je “greška” što se Johnson i dalje drži vlasti, jer je “izgubio povjerenje svoje stranke i zemlje”, prenosi Hina.

“Ne postoje nikakvi zamislivi izgledi da Johnson, koji nije uspio osigurati podršku 148 zastupnika na glasanju o povjerenju prošlog mjeseca, može obnoviti autoritet da osigura efikasno vodstvo koje je potrebno zemlji u vrijeme akutne nacionalne krize”, piše Times.

“Svaki dan koji ostaje na vlasti produbljuje osjećaj haosa. Za dobrobit zemlje, trebao bi otići.”

I kolumnist lista Iain Martin je u tekstu opisao haos unutar vlade, zaključivši da je malo nade za novoimenovanog ministra Nadhima Zahawija.

‘Daily Express’: Ranjen, ali oslobođen

“Došlo je do lude strke zabludjela Borisovog tima dok su pokušavali identificirati osobu, bilo koju osobu, spremnu prihvatiti drugu po važnosti političku dužnost u zemlji i riskirati da bude najkraći vršitelj dužnosti ministra finansija”, napisao je Martin.

Po njemu, bivši ministar zdravstva Jeremy Hunt i ministar odbrane Ben Wallace spominju se kao potencijalni Johnsonovi nasljednici.

Za Telegraph je bivši ministar za Brexit, lord David Frost, rekao da bi Johnson trebao dati ostavku na dužnost ili riskirati “da povuče stranku i vladu sa sobom”, dodajući da nakon ostavki u utorak “drugi ministri sada moraju razmotriti jesu li doista zadovoljni s trenutnim smjerom ‘putovanja'”.

Daily Express opisao je Johnsona kao “ranjenog”, ali “oslobođenog” i da se sada premijer bori obećavajući smanjenje poreza.

Kolumnist Daily Maila Stephen Glover pohvalio je premijera kao “izuzetnog političara, koji je iznad gotovo svih ostalih članova kabineta”.

Političar će biti cijenjen jer je omogućio Brexit, unatoč “glavnoj mani” “njegovoj nevoljkosti da kaže istinu, što ga je obilježilo čak i u profesiji koja nije slavljena zbog istinitosti”.

‘Kakav je to gubitak i tragedija’

“Ali, nakon svega što se dogodilo i unatoč njegovim postignućima, čini se da je sada premijer osuđen na propast. Da, kakav je to gubitak i tragedija”, piše Glover.

Kolumnistica Guardiana Polly Toynbee vjeruje da je način i tačan trenutak odlaska premijera “jedino preostalo pitanje”.

“Vrlo malo njih očekuje da će se boriti na sljedećim izborima. Odbor 1922 mogao bi promijeniti pravila preko noći i održati još jedno glasanje o vodstvu, sa svim znakovima da će sljedeći put izgubiti”, napisala je.

“Ili će, možda, čekati sljedeću sedmicu, na izbore novog odbora, koji namjerava promijeniti pravila kako bi omogućio još jedan pokušaj odbacivanja na glasanju unutar godine”, zaključila je Polly Toynbee.

Izvor: Agencije