Potpisani protokoli o pristupanju Finske i Švedske NATO-u

Članice Sjevernoatlantskog saveza na svečanosti u Briselu potpisale su takozvane pristupne protokole neophodne za pozivanje Švedske i Finske u Alijansu.

Protokoli omogućavaju generalnom sekretaru NATO-a da uputi zvanični poziv Švedskoj i Finskoj da se pridruže Alijansi (EPA)

Članice NATO-a na svečanosti u Briselu potpisale su u utorak takozvane pristupne protokole neophodne za pozivanje Švedske i Finske u Savez.

Protokoli omogućavaju generalnom sekretaru NATO-a da uputi zvanični poziv Švedskoj i Finskoj da se pridruže Alijansi, ali proces ratifikacije, koji uključuje potvrdu u parlamentima svih država članica, mogao bi potrajati.

Protokoli o pristupanju nisu potpisani ranije zbog protivljenja Turske, koja je prije početka prošlosedmičnog samita NATO-a, odustala od blokade, nakon što je postigla sporazum s Finskom i Švedskom.

Spremnost na obaveze

Finska i Švedska su ranije zvanično potvrdile spremnost i mogućnost da ispune političke, pravne i vojne obaveze koje proizlaze iz članstva u NATO-u.

Razgovori su vođeni između zvaničnika NATO-a i predstavnika iz Finske i Švedske.

Finsku delegaciju predvodili su ministar vanjskih poslova Pekka Haavisto i ministar odbrane Antti Kaikkonen, a švedsku delegaciju ministrica vanjskih poslova Ann Linde.

Izvor: Agencije