Nagli skok cijene plina u Evropi

Riječ je o strahu od nedovoljne opskrbe zbog štrajka naftnih radnika u Norveškoj i najavljenog zatvaranja ruskog plinovoda Sjeverni tok 1 radi održavanja.

Cijena plina u terminskim ugovorima porasla je na nizozemskoj berzi na oko 175 eura po megawat satu, dostigavši najviši nivo od marta (EPA)

Cijena plina jako je porasla u utorak na evropskim tržištima, potaknuta strahom od nedovoljne opskrbe zbog štrajka naftnih radnika u Norveškoj i najavljenog zatvaranja ruskog plinovoda Sjeverni tok 1 radi održavanja, prenosi Hina pozivajući se na agencije Reuters i dpa.

Cijena plina u terminskim ugovorima porasla je na nizozemskoj berzi na oko 175 eura po megawat satu, dostigavši najviši nivo od marta. U usporedbi s ponedjeljkom bila je nakon podneva viša oko osam posto.

Trgovci strahuju za opskrbu nakon što je ruski dobavljač plina Gazprom proteklih sedmica smanjio isporuke plinovodom Sjeverni tok 1 oko 60 posto zbog, kako tvrde, kašnjenja opreme koja je poslana njemačkom Siemensu na servis.

Siemens je pumpe poslao u tvornicu u Kanadi koja ih je blokirala budući da je Gazpromu uvela sankcije zbog invazije Rusije na Ukrajinu.

Rusija je najavila i zatvaranje plinovoda 11. jula radi održavanja koje obično traje desetak dana, ali u Evropi strahuju da plin neće stizati ni nakon završetka radova.

Štrajk norveških radnika

Dodatni problem s opskrbom iskrsnuo je i u Norveškoj gdje su naftni radnici stupili u štrajk, tražeći veće plaće zbog visoke inflacije. Čini se za sada da isporuke u druge evropske zemlje nisu smanjene, no ako proizvodnja bude obustavljena na duže vrijeme, mogao bi se smanjiti i izvoz.

Štrajk je započeo u noći s ponedjeljka na utorak, a sindikati i predstavnici kompanija predviđaju pad proizvodnje plina u ovoj sedmici za 13 posto.

Udruženje naftnih kompanija procjenjuje da će se proizvodnja plina do srijede smanjiti za 292.000 barela ekvivalenta nafte, odnosno 13 posto, objavio je NOG u nedjelju.

Norveška Vlada poručila je da pažljivo prati spor radnika i naftnih kompanija. U vanrednim okolnostima Oslo može intervenirati i zaustaviti štrajk, napominje Reuters.

Izvor: Agencije