Lugano: Podrška obnovi Ukrajine, uz provedbu unutrašnje reforme

Potpisnici Deklaracije iz Lugana obavezali su se na političku, finansijsku i tehničku pomoć Ukrajini, koja tvrdi da bi obnova zemlje mogla koštati do 750 milijardi dolara.

Načela koja se navode u Deklaraciji su unutrašnje reforme (EPA)

Međunarodna dvodnevna konferencija u Švicarskoj o obnovi Ukrajine nakon rata s Rusijom okončana je u utorak potpisivanjem Deklaracije iz Lugana, koja sadrži niz načela kojima će se voditi proces obnove i oporavka.

Potpisnici Deklaracije, predstavnici iz više od 40 zemalja i međunarodnih organizacija, uključujući Organizaciju za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) i Evropsku investicijsku banku (EIB), obavezali su se na političku, finansijsku i tehničku pomoć Ukrajini, koja tvrdi da bi obnova zemlje mogla koštati do 750 milijardi dolara, prenosi Hina.

Potpisnici su, također, osudili rusku vojnu agresiju i pozvali Moskvu da povuče trupe iz Ukrajine.

Načela koja se navode u Deklaraciji su unutrašnje reforme.

Vladavina prava, zauzdavanje oligarha, borba protiv korupcije

Evropska unija posebno navodi da Kijev mora ostvariti napredak na području vladavine prava, zauzdavanja oligarha, borbe protiv korupcije i osiguravanja temeljnih prava te transparentnost, odgovornost i poštivanje zakona.

Traže i jednakost spolova, uključivost i održivost.

“Efikasno i transparentno upravljanje i efikasna i žustra koordinacija između donatora i vlade su ključni za oporavak”, rekao je Alfred Kammer, direktor evropskog ogranka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Tvrdi da će provedba reformi, kako bi se osnažile institucije i javne politike, pridonijeti preobrazbi ekonomije i potaknuti rast i životni standard Ukrajinaca.

Izvor: Agencije