Izrael i Poljska obnavljaju odnose, vraćaju se ambasadori

Dvije zemlje odlučile su obnoviti odnose narušene prošle godine, nakon što je Varšava donijela zakon koji Jevrejima otežava pravo na povrat imovine oduzete u Drugom svjetskom ratu.

Izrael i Poljska su odlučili obnoviti odnose narušene prošle godine (Reuters)

Izrael i Poljska su odlučili obnoviti odnose narušene prošle godine, nakon što je Varšava donijela zakon koji Jevrejima otežava pravo na povrat imovine oduzete u Drugom svjetskom ratu, no sada će dvije zemlje ponovo razmijeniti ambasadore.

Ova odluka je zaokret za novog izraelskog premijera Yaira Lapida, koji je, kao šef diplomatije, taj zakon nazvao “antisemitskim i nemoralnim”, prenosi Hina.

Radi se o zakonu koji se odnosi na imovinu zaplijenjenu prvo od njemačkih nacističkih okupatora, a koju su potom za sebe zadržali poslijeratni komunistički vlastodršci.

“Dogovoreno je da će se naši odnosi obnoviti  i vratiti na pravi put”, saopćio je ured izraelskog predsjednika Isaaca Herzoga nakon razgovora s poljskim predsjednikom Andrzejom Dudom.

‘Nema gubitnika ili pobjednika’

“Obojica predsjednika su izrazila nadu da će se bilo kakvi budući problemi rješavati iskrenim i otvorenim dijalogom te u duhu međusobnog poštovanja”, dodaje se u saopćenju.

Ured predsjednika Dude je objavio da će se poljski ambasador u Izraelu, koji je bio opozvan tokom spora, vratiti.

Herzogov ured je objavio da će novoimenovani ambasador u Poljskoj uskoro predati akreditive.

“Nastojimo popraviti odnose s Izraelom. Nema gubitnika ili pobjednika. Dajemo još jednu šansu za uspostavu normalnih odnosa”, rekao je Jakub Kumoch, savjetnik poljskog predsjednika za vanjsku politiku.

Izvor: Agencije