Američki stealth lovci F-35 stigli u Južnu Koreju

Šest aviona američkih zračnih snaga bit će u Južnoj Koreji deset dana kako bi se demonstrirala zajednička odbrambena pozicija dvije zemlje.

Avioni su raspoređeni iz zračne baze na Aljasci (EPA)

Stealth lovci američkih zračnih snaga stigli su u Južnu Koreju, u prvu javno najavljenu posjetu od 2017. godine.

“Šest F-35 bit će u Južnoj Koreji deset dana”, navodi se u saopćenju Ministarstva odbrane Južne Koreje, prenosi Reuters.

Svrha ovog raspoređivanja je da se demonstrira snažno odvraćanje i zajednička odbrambena pozicija saveza Sjedinjenih Američkih Država i Južne Koreje, uz istovremeno poboljšanje zajedničkog rada s američkim zračnim snagama.

Avioni su raspoređeni iz zračne baze na Aljasci, navodi se u saopćenju Komande američkih snaga u Koreji (USFK).

Pjongjang: Neprijateljske politike

Glasnogovornik USFK-a rekao je da je to prvo javno raspoređivanje borbenog aviona pete generacije u Južnoj Koreji od decembra 2017. godine, ali nije precizirao da li je bilo nenajavljenih posjeta.

“Južna Koreja kupila je 40 F-35 od SAD-a i želi kupiti još 20. Avioni F-35 južnokorejskih snaga bit će među avionima koji učestvuju u zajedničkim vježbama”, navodi se u saopćenju USFK-a.

Sjeverna Koreja osudila je zajedničke vježbe Južne Koreje i SAD-a i kupovinu oružja Južne Koreje te navela to kao primjer “neprijateljske politike”.

Južnokorejski predsjednik Yoon Suk-yeol, koji je preuzeo dužnost u maju, nastojao je povećati javno prikazivanje savezničke vojne moći, uključujući vježbe, kako bi se suprotstavio rekordnom broju raketnih testova koje je Sjeverna Koreja provela ove godine.

Izvor: Agencije