Tropska oluja Bonnie prerasla u uragan

Bonnie, treći uragan u sezoni sjeveroistočnog Pacifika, stigao je kao tropska oluja na karipsku obalu blizu granice Nikaragve i Kostarike, donoseći obilne kiše cijeloj regiji.

Uragan je donio maksimalne postojane vjetrove od 130 kilometara na sat i veće udare (EPA)

Tropska oluja Bonnie pretvorila se u uragan prve kategorije u blizini jugozapadne obale Meksika, dok je u Salvadoru i Nikaragvi uzrokovala smrt troje ljudi i materijalne štete.

Kako je saopćio američki Nacionalni centar za uragane, uragan je donio maksimalne postojane vjetrove od 130 kilometara na sat i veće udare, prenosi Hina.

Bonnie, treći uragan u sezoni sjeveroistočnog Pacifika 2022, stigao je kao tropska oluja na karipsku obalu blizu granice Nikaragve i Kostarike u petak navečer, donoseći obilne kiše cijeloj regiji, prije nego što je u subotu prešao na Pacifik.

Obustavljena nastava

Salvadorski predsjednik Nayib Bukele objavio je na Twitteru da će nastava u cijeloj zemlji biti obustavljena u ponedjeljak.

Uragan bi u ponedjeljak navečer mogao dosegnuti kategoriju 2, s vjetrovima do 177 kilometara na sat, dok putuje paralelno s obalom prije nego što se udalji od Meksika u srijedu, objavila je meksička nacionalna meteorološka služba.

Meksička meteorološka služba također je upozorila da bi uragan mogao uzrokovati intenzivne kiše, klizišta, poplave, jake udare vjetra i okeanske valove do pet metara duž južne obale Tihog okeana.

Izvor: Agencije