Stotine žrtava nemira u Uzbekistanu

Proteklih dana poginulo najmanje 18 osoba, povrijeđeno više od 240 tokom protesta u provinciji Karakalpakstan.

Snage sigurnosti su u petak privele stotine učesnika protesta i nemira (Reuters)

Najmanje 18 osoba je poginulo, a 243 su povrijeđene tokom prošlosedmičnih nemira u uzbekistanskoj autonomnoj pokrajini Karakalpakstan, navode državne vlasti.

Nemiri zbog planiranih ustavnih promjena koje bi utjecale na status Karakalpakstana najveći su izazov vladavini predsjednika Šavkata Mirzijojeva otkako je došao na vlast 2016. sa pozicije premijera kada je njegov mentor Islam Karimov, dugogodišnji čelnik Uzbekistana, preminuo.

Mirzijojev je u subotu odustao od planova promjene dijelova Ustava koji se odnose na Karakalpakstanovu autonomiju i pravo secesije, dan nakon što su demonstranti pokušali upasti u zgrade državnih vlasti i nakon najgoreg nasilja koje je zadesilo ovu državu u posljednjih 20 godina.

Bliži Kazahstanu

Predsjednik je proglasio i jednomjesečno vanredno stanje u sjeverozapadnoj provinciji gdje žive Karakalpaki, etnička manjina čiji je jezik bliži kazahstanskom nego uzbekistanskom jeziku.

„U (administrativnom centru provincije“ Nukusu je preminulo 18 osoba koje su zadobile teške povrede tokom masivnih nereda“, objavila je u ponedjeljak ruska agencija Ria Novosti pozivajući se na Abrora Mamatova, zvaničnika iz ureda državnog tužitelja.

Snage sigurnosti privele su 516 osoba prilikom razbijanja demonstracija u petak, ali su do danas mnogi od njih pušteni na slobodu, objavljeno je iz ureda nacionalne garde.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada