Predstavljena rekonstruirana Vlada Francuske

Novi tim predsjednika Macrona predstavljen je dva dana pred govor premijerke Borne protiv koje lijeva koalicija nije isključila da će tražiti izglasavanje nepovjerenja.

Rekonstrukcija je djelimično u okviru poštovanja pravila koje su Macron i francuski predsjednici prije njega odredili prije parlamentarnih izbora (AFP)

Više od dva mjeseca poslije ponovnog izbora Emmanuela Macrona na mjesto predsjednika u ponedjeljak je predstavljena nova francuska Vlada koja će imati težak zadatak da provede planirane reforme šefa države bez apsolutne većine u Parlamentu, prenosi agencija Beta pozivajući se na AFP.

Novi tim centritičkog liberalnog predsjednika predstavljen je dva dana pred govor premijerke Elisabeth Borne, protiv koje lijeva koalicija Nupes nije isključila da će tražiti izglasavanje nepovjerenja.

Troje nije ponovo izabrano

Rekonstrukcija je djelimično u okviru poštovanja pravila koje su Macron i francuski predsjednici prije njega odredili prije parlamentarnih izbora, odnosno da samo ministri koji zadrže svoja mjesta u Parlamentu ostaju u Vladi.

Tri od Macronovih 15 ministara nisu uspjeli biti ponovo izabrani u Parlament na izborma prošlog mjeseca  i oni su smjenjeni danas. Christophe Bechu je novi ministar za ekologiju, Francois Braun je zadužen za zdravstvo, a Herve Berville je novi ministar pomorstva.

Portfelj Jael Braun-Pivet, dosadašnje ministrice za prekomorske teritorije izabrane prošle sedmice za predsjednicu Parlamenta kao prva žena na tom mjestu u Francuskoj, povjeren je bivšem prefektu Jean-Francoisu Carencou.

Nešto što nije bilo tako očekivano delegirani ministar za Evropu Clement Beaune napustio je to mjesto i u novoj Vladi će biti ministar za saobraćaj. Na njegovo mjesto dolazi ekonomista Laurence Boone, dosadašnji pomoćnik generalnog sekretara OECD-a.

Seksualno uznemiravanje i silovanje

Ministar za politiku hendikepiranih osoba Damien Abad, koji je pod istragom za silovanje i seksualno uznemiravanje, smijenjen je i na njegovo mjesto imenovan je Jean-Christophe Combe, bivši generalni direktor francuskog Crvenog križa. Navodi o seksualnom uznemiravanju upućeni Abadu pojavili su se samo nekoliko dana nakon što je premijerka 22. maja objavila novu vladu.

Navodi su posebno neprijatni za novu premijerku i predsjednika koji oboje kažu da se zalažu za ženska prava i koji su izjavili da će imati “nula tolerancije” za seksualno uznemiravanje.

Državna tajnica zadužena za razvoj Chrysoula Zacharopoulu, protiv koje su uložene dvije optužbe za silovanje u okviru njene profesije ginekologa, zadržala je svoje mjesto.

Oboje odbacuju optužbe.

Izvor: Agencije