Urušio se dio žitnih silosa u bejrutskoj luci

Urušavanje je podiglo velik oblak prašine i dima, gotovo dvije godine nakon što je ondje u velikoj eksploziji hemikalija poginulo više od 215 ljudi.

Prije dvije godine, 4. augusta 2020. u bejrutskoj se luci dogodila velika eksplozija hemikalija uskladištenih ondje gotovo sedam godina (EPA)

U nedjelju poslijepodne srušio se dio lučkih silosa za žito u gradu Bejrutu, podigavši ​​golem oblak prašine i dima, gotovo dvije godine nakon što je ondje u velikoj eksploziji hemikalija poginulo više od 215 ljudi, a i materijalna šteta u luci bila je velika, prenosi Hina.

Vatra je izbila u sjevernom dijelu silosa prije otprilike tri sedmice, pa se iz obližnjih četvrti odande mogla vidjeti narandžasta svjetlost, a libanski su dužnosnici još prošle sedmice upozorili na to da bi se dio silosa mogao srušiti.

Zasad nema informacija o poginulima ili ozlijeđenima.

Za eksploziju niko nije odgovarao

Prije dvije godine, 4. augusta 2020. u bejrutskoj se luci dogodila velika eksplozija hemikalija uskladištenih ondje gotovo sedam godina.

Pritom su ozlijeđene hiljade stanovnika grada, a njegov istočni dio je gotovo u potpunosti uništen. Deseci hiljada stanovnika tog dijela Bejruta ostali su bez krova nad glavom.

Stanovnici su rekli da je višesedmični požar koji je tinjao u luci ponovo kod njih pokrenuo traumu od eksplozije otprije dvije godine, za koju još niko nije odgovarao.

Dužnosnici kažu da je bilo teško ugasiti vatru koja je gorjela u silosima, a po njihovim tvrdnjama, nastala je prirodnim putem kao posljedica fermentacije i spaljivanja preostale pšenice.

Izvor: Agencije