Kralj Maroka poslao pomirljivu poruku Alžiru

Marokansko-alžirske veze su decenijama napete oko sporne regije Zapadna Sahara.

Kralj Mohammed je pozvao Marokance da se pridržavaju vrijednosti bratstva, solidarnosti i dobrosusjedstva prema alžirskoj braći (EPA)

Kralj Maroka Mohammed VI pozvao je na uspostavljanje normalnih odnosa sa regionalnim rivalom Alžirom, prenosi agencija Anadolija.

„Želimo radimo sa alžirskim Predsjedništvom kako bi Maroko i Alžir mogli raditi ruku pod ruku na uspostavljanju normalnih odnosa između dva bratska naroda“, rekao je monarh u govoru povodom 23. godišnjice njegovog stupanja na tron.

Rekao je i kako granice Maroka i Alžira neće razdvojiti braću Marokance i Alžirce i da nikada neće biti barijere koje sprečavaju njihovu interakciju i razumijevanje.

Kralj Mohammed je također pozvao Marokance da se pridržavaju vrijednosti bratstva, solidarnosti i dobrosusjedstva prema alžirskoj braći.

Zapadna Sahara

Alžirske vlasti nisu komentarisale kraljev govor.

Prošle godine, Alžir je prekinuo diplomatske odnose s Marokom, optužujući Rabat da ima “neprijateljske sklonosti“, optužbu koju su marokanske vlasti negirale.

Marokansko-alžirske veze su decenijama bile napete na pozadini sporne regije Zapadne Sahare između Rabata i fronta Polisario koji podržava Alžir.

Izvor: Agencije