Iranske granične snage kratko se sukobile sa afganistanskim talibanima

U izvještaju se navodi da su talibanske snage pokušale da podignu talibansku zastavu u oblasti koja nije dio teritorije Afganistana.

Sukobi su između iranskih snaga sigurnosti i afganistanskih talibanskih snaga duž granice izbijali već nekoliko puta od talibanskog preuzimanja vlasti u Afganistanu (EPA)

Iranske granične snage sukobile su se danas sa afganistanskim talibanima, prenijela je iranska agencija IRNA.

Guverner pogranične zemlje Hirmand u istočnom Iranu Meisam Barazandeh izjavio je da je incident pod istragom ali nije dao detalje o sukobu i o tome da li je bilo žrtava.

Iranska novinska agencija Tasnim javila je da su talibani otvorili vatru na utakmici na istočnom obodu okruga, na području Šonalak iz oblasti Nimganistana Nimruz koja se nalazi preko granice, prenosi Beta.

Talibani se povukli

U izvještaju se navodi da su talibanske snage pokušale da podignu talibansku zastavu u oblasti koja nije dio teritorije Afganistana i da su se poslije razmjene vatre povukle.

Sukobi su između iranskih snaga sigurnosti i afganistanskih talibanskih snaga duž granice izbijali već nekoliko puta od talibanskog preuzimanja vlasti u Afganistanu prošlog augusta.

Razmjenom vatre često se rješavaju lokalna pitanjima kao što su sporovi oko zemljišta ili vode.

Izvor: Agencije