Azerbejdžan: Suzbit ćemo provokacije na granici sa Armenijom

Ministarstvo odbrane saopćilo je ranije kako su sa teritorije Armenije granatirani položaji vojske Azerbejdžana na granici između dvije države.

Sukobi oko Nagorno-Karabaha su eskalirali 27. septembra 2020. godine (EPA - Ilustracija)

Ministar odbrane Azerbejdžana Zakir Hasanov naredio je vojnim jedinicama da budu spremne odmah suzbiti sve provokacije na granici sa Armenijom i u Karabahu, saopćila je služba za odnose sa medijima ovog resora, prenosi agencija Tanjug pozivajući se na TASS.

„Ministar je detaljno analizirao borbenu gotovost i trenutnu situaciju na azerbejdžansko-armenskoj državnoj granici, kao i u ekonomskoj zoni Karabaha, gdje je privremeno raspoređen ruski mirovni kontingent, te dao naređenje da vojska bude spremna za hitne i odlučne akcije i suzbijanje svih mogućih neprijateljskih provokacija“, navodi se u saopćenju.

Ministarstvo odbrane saopćilo je ranije kako su sa teritorije Armenije granatirani položaji vojske Azerbejdžana na granici između dvije države. Kako je saopćeno, napad je odbijen „adekvatnim odgovorom“, navodi TASS.

Prekid neprijateljstva

Sukobi oko Nagorno-Karabaha su eskalirali 27. septembra 2020. godine.

Ruski predsjednik Vladimir Putin, predsejdnik Azerbejdžana Ilham Alijev i armenski premijer Nikol Pašinjan su 9. novembra iste godine potpisali zajedničku izjavu kojom je omogućen prekid neprijateljstava u zoni sukoba.

Vojske Azerbejdžana i Armenije ostale su na svojim pozicijama, niz regija je pod kontrolom Bakua, a ruski mirovnjaci su raspoređeni duž linije dodira i u koridoru Lačin, navodi ruska agencija TASS.

Izvor: Agencije