Turska: Njemačka nije nepristrasna prema Grčkoj

Cavusoglu kazao kako Ankara želi da Njemačka zadrži svoj uravnotežen stav oko pitanja istočnog Mediterana i Egejskog mora.

Baerbock i Cavusoglu su razgovarali u Istanbulu (EPA)

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu rekao je kako je Njemačka izgubila nepristrasnu ulogu u posredovanju između Turske, Grčke i Kipra, prenosi agencija Hina pozivajući se na Reuters.

„Želimo da Njemačka zadrži svoj uravnotežen stav oko pitanja istočnog Mediterana i Egejskog mora“, rekao je turski šef diplomatije na konferenciji za medije uz njemačku ministricu vanjskih poslova Annalenu Baerbock u Istanbulu.

Dodao je kako Berlin mora saslušati obje strane bez predrasuda.

„Treće zemlje, uključujući Njemačku, ne smiju biti alat provokacije i propagande, posebno Grčke i grčke kiparske strane“.

Istraživanje istočnog Mediterana

Baerbock je ranije u Atini rekla kako je važno da članice NATO-a riješe svoje sporove dijalogom, referirajući se na Tursku i Grčku.

Te dvije države dugo se spore oko niza pitanja, od polaganja prava na resurse u Sredozemlju, do zračnog prostora i migracija. Grčka i Kipar u četvrtak su optužili Ankaru da raspiruje napetosti jer se sprema u septembru poslati brod u Sredozemlje koji će tražiti plin u podmorju.

Grčka i Turska bile su blizu sukoba 2020. jer je Turska poslala istraživački brod u sporne vode u Sredozemlju. Razgovore su nastavile prošle godine nakon petogodišnje stanke u pokušaju da riješe nesuglasice u Sredozemnom moru i druga bilateralna pitanja. No nisu puno napredovale.

Izvor: Agencije