Ruski Gazprom obustavio isporuku plina i Latviji

Kompanija je ranije obustavila isporuke prirodnog gasa u Poljsku, Bugarsku, Dansku, Finsku i Holandiju.

U pisanom saopćenju Gazproma navodi se da su isporuke za Latviju obustavljene zbog toga što ne ispunjavaju uslove za isporuke prirodnog gasa (EPA)

Ruska energetska kompanija Gazprom obustavila je isporuku plina susjednoj Latviji, javlja Anadolija.

U pisanom saopćenju Gazproma navodi se da su isporuke za Latviju obustavljene zbog toga što ne ispunjavaju uslove za isporuke prirodnog gasa.

Kompanija je ranije obustavila isporuke prirodnog gasa u Poljsku, Bugarsku, Dansku, Finsku i Holandiju. Te obustave su uvedene zbog toga što kupci nisu platili račune u rubljama.

Evropa se ove sedmice suočava s daljnjim pritiskom zbog plina nakon što je Gazprom rekao da će ponovno smanjiti dotok u Evropu kroz plinovod Sjeverni tok 1, na tek petinu njegovog kapaciteta.

Izgledna potpuna obustava

Zemlje Evropske unije usvojile su u utorak konačnu, ublaženu verziju hitnog plana za smanjenje potrošnje plina nakon niza kompromisa te izuzeća za pojedine članice i u očekivanju dodatnih redukcija u isporuci tog energenta iz Rusije.

Uz desetak zemalja EU-a koje su već suočene sa smanjenom opskrbom iz Rusije, Brisel je upozorio da je potpuni prekid isporuke vjerovatan i poziva zemlje da se pripreme štedeći plin i skladišteći ga za zimu.

EU se pribojava da je prekid isporuke plina iz Rusije vrlo izgledan te da će Moskva to učiniti u znak odmazde zbog sankcija bez presedana koje je kolektivni zapad nametnuo Rusiji zbog rata u Ukrajini, prenijela je Hina.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada