Papa Franjo: Genocid počinjen u kanadskim rezidencijalnim školama

Poglavar Rimokatoličke crkve kaže da je pokušaj eliminacije domorodačke kulture u Kanadi kroz njen rezidencijalni školski sistem predstavljao kulturološki genocid.

Približno 150.000 djece od kasnih 1800-ih do 1970-ih bilo je podvrgnuto politici prisilne asimilacije (EPA)

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franjo složio se kako pokušaj eliminacije domorodačke kulture u Kanadi kroz rezidencijalni školski sistem koji je vodila crkva predstavlja kulturološki genocid, javlja agencija Anadolija.

Obraćajući se novinarima tokom leta iz Kanade, papa je rekao kako tokom posjete toj državi nije upotrijebio izraz kulturološkog genocida jer mu to nije palo na pamet.

Kanadska komisija za istinu i pomirenje utvrdila je 2015. godine da prisilno uklanjanje domorodačke djece iz njihovih domova i smještaj u škole za njihovo asimiliranje predstavlja „kulturološki genocid“.

Približno 150.000 djece od kasnih 1800-ih do 1970-ih bilo je podvrgnuto politici prisilne asimilacije, koja je imala za cilj da postane potpuno kršćanska i kanadska. U školama je bilo rašireno fizičko i seksualno zlostavljanje, a djeca su maltretirana jer su govorila svoj maternji jezik.

Javno izvinjenje

„Tačno je da nisam upotrijebio taj izraz jer mi nije pao na pamet, ali opisao sam genocid, zar ne? Izvinio sam se, tražio oprost za ovo djelo, koje je bilo genocid“, rekao je pontif.

On je rekao kako je više puta osudio sistem koji je prekinuo porodične veze i pokušao nametnuti nova kulturna uvjerenja generacijama autohtonih naroda.

Papa je u ponedjeljak zatražio javno izvinjenje i govorio je o kulturološkom uništenju, ali nije upotrijebio izraz kulturološkog genocida kao što su se nadali i očekivali preživjeli u crkvenim škola.

„To je tehnička riječ, genocid. Nisam koristio jer mi nije palo na pamet, ali sam to opisao, i istina je da je genocid“, rekao je Papa.

Izvor: Agencije