Guterres: Briga o klimi treba biti prioritet uprkos sukobima

Moramo učiniti sve što možemo da ponovo postavimo pitanje klime kao najvažnije pitanje u našoj zajedničkoj agendi, rekao je generalni sekretar Ujedinjenih naroda.

Zabrinjavajuće je to što je rat u Ukrajini umnogome skrenuo pažnju sa klimatskih akcija, kaže Antonio Guterres (EPA)

Klimatska akcija treba biti glavni prioritet za sve države širom svijeta uprkos novonastalim regionalnim sukobima, izjavio je generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres.

“Zabrinjavajuće je to što je rat u Ukrajini umnogome skrenuo pažnju sa klimatskih akcija. Moramo učiniti sve što možemo da ponovo postavimo pitanje klime kao najvažnije pitanje u našoj zajedničkoj agendi”, rekao je on u intervjuu za The Guardian.

Generalni sekretar UN-a je istakao da ga posebno zabrinjava rastuća nejednakost između sjevera i juga.

‘Ugalj je neprijatelj broj jedan’

“Nejednakosti i dalje rastu unutar zemalja, ali sada rastu na moralno neprihvatljiv način između sjevera i juga, što stvara podjelu koja može biti veoma opasna sa stanovišta mira i sigurnosti”, kazao je Guterres, prenosi Beta.

Komentirajući planove nekih članica Evropske unije da povećaju upotrebu uglja nakon sankcija protiv ruskih energetskih resursa, generalni sekretar UN-a je rekao da se nada da će evropske države dugoročno održati svoja obećanja protiv zagađenja.

“Ugalj je neprijatelj broj jedan klimatskih akcija. Nadam se da će periodi u kojima će neke države sagorijevati više uglja biti veoma kratki”, kazao je Guterres.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada