Xi upozorio Bidena da se ‘ne igra s vatrom’ oko Tajvana

Dvosatni razgovor između dva lidera dolazi usred eskalirajućih tenzija zbog potencijalne posjete predsjednice američkog Predstavničkog doma Nancy Pelosi Tajvanu.

Razgovor Bidena i Xija, koji je trajao više od dva sata, uslijedio je u trenutku kada američki predsjednik pokušava pronaći nove načine saradnje s Kinom (AP)

Kineski predsjednik Xi Jinping upozorio je svog američkog kolegu Joea Bidena da se “ne igra s vatrom” oko Tajvana, tokom petog poziva među dvojicom lidera, u vrijeme tinjajućih ekonomskih i geopolitičkih tenzija.

Kineski državni mediji objavili su da je Xi rekao Bidenu da bi Sjedinjene Američke Države trebale da se pridržavaju “principa jedne Kine” i naglasio da se Kina čvrsto protivila nezavisnosti Tajvana i “miješanju” vanjskih snaga, piše Al Jazeera English.

“Oni koji se igraju vatrom samo će se opeći”, rekao je Xi Bidenu. “[Mi se] nadamo da američka strana to može jasno vidjeti.”

Bijela kuća je u saopštenju navela da je Biden rekao Xiju da se američka politika nije promijenila i da se Washington “snažno protivi jednostranim naporima da se promijeni status quo ili podriva mir i stabilnost širom Tajvanskog moreuza” – vodene površine koja odvaja ostrvo od kontinentalne Kine.

Nakon poziva, ministarstvo vanjskih poslova Tajvana saopštilo je da se zahvaljuje Bidenu na njegovoj podršci i da će nastaviti produbljivati svoje sigurnosno partnerstvo sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Razgovor Bidena i Xija, koji je trajao više od dva sata, uslijedio je u trenutku kada američki predsjednik pokušava pronaći nove načine saradnje s Kinom usred rastućeg globalnog nadmetanja i napetosti između dviju nacija oko ljudskih prava, globalne zdravstvene i ekonomske politike, među ostalim pitanjima.

Upozorenja Pekinga

Nedavno je Peking izdao eskalirajuća upozorenja zbog moguće posjete predsjednice Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi Tajvanu, rekavši da bi takvo putovanje smatrao provokacijom. Samoupravni otok prima neformalnu odbrambenu potporu od SAD-a, ali Peking smatra Tajvan dijelom svog teritorija i ne odbacuje upotrebu sile za postizanje svojih ciljeva.

“Ako SAD inzistira na tome da ide svojim putem i izazove kinesku donju liniju, sigurno će naići na snažne odgovore”, rekao je Zhao Lijian, glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova, novinarima ranije ove sedmice “Sve posljedice koje iz toga proizlaze snosit će SAD.”

Pelosi bi bila najviše pozicionirana američka izabrana zvaničnica koja je putovala u Tajvan otkako ga je posjetio republikanac Newt Gingrich 1997. kada je bio predsjednik Zastupničkog doma. Biden je prošle sedmice rekao novinarima da američki vojni zvaničnici vjeruju da “nije dobra ideja” da Pelosi upravo sada posjeti otok.

(AP)

Novinarka Al Jazeere Kimberly Halkett, izvještavajući iz Bijele kuće, rekla je da je Biden razgovarao sa Xijem “kako bi ublažio diplomatske napetosti koje su prisutne već neko vrijeme, ali su eskalirale kao rezultat ove potencijalne posjete” Pelosi.

Američki zvaničnici rekli su da se Biden također dotakao niza drugih osjetljivih pitanja, uključujući kineski “genocid i prakse prisilnog rada” i njen sve asertivniji vojni položaj u azijsko-pacifičkom području.

Sastanak licem u lice

Visoki zvaničnik Bidenove administracije, koji je želio ostati anoniman, rekao je novinarima kasnije tokom dana da su Biden i Xi tokom razgovora razgovarali o mogućem susretu licem u lice. Dvojica čelnika posljednji su put razgovarala u martu, nedugo nakon što je Rusija započela svoju invaziju na Ukrajinu.

John Kirby, američki glasnogovornik za nacionalnu sigurnost, rekao je ove sedmice da je važno da Biden i Xi redovno budu u kontaktu, opisujući odnos između Washingtona i Pekinga kao “jedan od najkonzekventnijih bilateralnih odnosa u današnjem svijetu”.

“Predsjednik se želi pobrinuti da linije komunikacije s predsjednikom Xijem ostanu otvorene jer je to potrebno”, rekao je Kirby novinarima na brifingu u Bijeloj kući u srijedu. “Postoje pitanja u kojima možemo sarađivati s Kinom, a postoje pitanja u kojima očito postoje otpori i napetosti.”

(Reuters)

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova dodalo je u četvrtak da je Xi u razgovoru s Bidenom naglasio “da bi pristup i definisanje kinesko-američkih odnosa u smislu strateškog natjecanja i gledanje na Kinu kao primarnog rivala i najozbiljniji dugoročni izazov značilo pogrešno shvatanje kinesko-američkih odnosa i pogrešno tumačenje razvoja Kine”.

Michael Swaine, direktor programa za istočnu Aziju Instituta Quincy, rekao je da uprkos dvosatnoj raspravi nije bilo naznaka bilo kakvog “smislenog” dijaloga.

“Nijedan se zapravo ne bavi interesima i brigama drugoga”, rekao je za Al Jazeeru iz Marylanda u SAD-u. “To je stvarno na neki način dijalog gluhih.”

Važnost razgovora Xi-Biden

Otkako je prošle godine preuzeo dužnost, Biden je pokušao smanjiti ovisnost SAD-a o kineskoj proizvodnji, izražavajući podršku zakonu koji je usvojen u Kongresu ove sedmice kako bi se poluvodičke kompanije potakle na izgradnju više visokotehnoloških tvornica u SAD-u.

Biden – koji je zadržao tarife na mnoge proizvode proizvedene u Kini koje su uvedene pod njegovim prethodnikom Donaldom Trumpom kako bi zadržao utjecaj na Peking – također razmišlja hoće li ublažiti barem neke od njih u nastojanju da smanji utjecaj sve veće inflacije na američka kućanstva.

Zvaničnik američke administracije rekao je da se pitanje carina nije pojavilo tokom razgovora u četvrtak.

Neki analitičari vjeruju da Xi također ima interes u izbjegavanju eskalacije jer traži treći mandat bez presedana na kongresu kineske vladajuće Komunističke partije koji se očekuje kasnije ove godine.

Scott Kennedy iz wašingtonskog Centra za strateške i međunarodne studije rekao je da ne vjeruje da su dvije strane na rubu krize, ali “rizik od velike krize je znatno iznad nule”, a poziv Biden-Xi bio je važan kako bi se izbjegao neželjeni okršaj.

“Peking, Taipei i Washington puni su ljudi upućenih u slanje i tumačenje signala koji prenose prijetnje i uvjeravanja, i siguran sam da niko ne želi rat u ovom trenutku”, rekao je Kennedy novinskoj agenciji Reuters.

Izvor: Al Jazeera i agencije