SAD nudi novac za informacije o navodnom ruskom uplitanju u izbore

Američko tužilaštvo vjeruje da je ruska IRA preplavila društvene mreže lažnim izvještajima i teorijama zavjere kako bi podjelila društvo u SAD-u.

Američki State Department ponudio je nagradu od 10 miliona dolara za informacije o navodnom ruskom uplitanju u predsjeničke izbore 2016. u SAD-u (EPA)

Američki State Department ponudio je nagradu od 10 miliona dolara za informacije o navodnom ruskom uplitanju u predsjeničke izbore 2016. u SAD-u.

“State Department traži informacije o Agenciji Internet Research Agency LLC (IRA), Jevgeniju Viktoroviču Prigožinu i povezanim ruskim subjektima i saradnicima zbog njihovog miješanja u američke izbore”, saopćio je State Department, prenosi Hina pozivajući se na Reuters.

SAD je već nametnuo sankcije pojedincima i subjektima koji su povezani s vođom i finansijerom IRA-e, “ruske farme trolova”.

IRA je kompanija sa sjedištem u Sankt Peterburgu koja je, prema tvrdnjama američkih dužnosnika, bila ključna za ruska nastojanja da se umiješaju u predsjedničke izbore 2016.

‘Sijanje razdora’

State Department dodaje da je Prigožin ruski državljanin koji je finansirao IRA-u, a da je ta agencija započela s operacijama uplitanja u američki politički sistem već 2014. Optužuju da je cilj IRA-e bio da “sije razdor”.

Američko tužilaštvo istaknulo je kako je IRA preplavila društvene mreže lažnim izvještajima i teorijama zavjere kako bi iskoristila društvene podjele u SAD-u.

Ruska vlada odbacila je optužbe za uplitanje u izborni proces.

Odnosi na relaciji Washington – Moskva napeti su posljednjih godina zbog optužbi da je Rusija utjecala na izbore 2016. godine, zbog ruske invazije na Ukrajinu te zapadnih sankcija nametnutih Rusiji.

Izvor: Agencije