Predstojeća zima testira podršku Nijemaca sankcijama protiv Rusije

U Njemačkoj pola stanovnika grije se na plin koji koristi i trećina industrije, a posljednjih je godina 50 posto plina dolazilo iz Rusije.

Sumnje u vladinu politiku prema ratu u Ukrajini posebno su izražene na bivšem komunističkom istoku zemlje (EPA)

Tvrdi stav njemačke vlade prema Rusiji zbog rata u Ukrajini pod sve je većim pritiskom domaće javnosti zabrinute zbog visokih cijena energenata i moguće nestašice plina uoči zime.

Dosad su sve glavne stranke, od socijaldemokrata kancelara Olafa Scholza i njegovih koalicijskih partnera Zelenih te Slobodnih demokrata do opozicionih konzervativaca, podržale zapadne sankcije protiv Rusije nakon što je napala svog susjeda. Ipak, posljednjih sedmica čelnici konzervativaca postali su skeptični prema strategiji Zapada.

I dok ankete pokazuju da sankcije još uvijek podržava gotovo dvije trećine Nijemaca, pola ispitanih smatra da Njemačku pogađaju više nego Rusiju, piše Reuters.

Pola stanovnika grije se na plin koji koristi i trećina industrije. Posljednjih je godina 50 posto plina dolazilo iz Rusije.

Sumnje u vladinu politiku prema ratu u Ukrajini

Ipak, posljednjih se sedmica isporuka iz Rusije smanjila, navodno zbog održavanja plinovoda. Njemačka pak tvrdi da Moskva koristi plin kao oružje, a EU je ove sedmice donijela hitni plan za smanjenje potrošnje.

Njemačka je u maju registrovala prvi vanjskotrgovinski deficit od 1991. zbog inflacije koja je dosegla gotovo osam posto.

“Naš cijeli ekonomski sistem bi se mogao urušiti. Ne budemo li oprezni, Njemačka bi se mogla deindustrijalizovati”, rekao je Michael Kretschmer, konzervativni čelnik istočne pokrajine Saksonije za list Die Zeit.

“Ako ovog trena ne možemo odustati od ruskog plina, to je gruba stvarnost i moramo se u skladu s tim ponašati”, dodao je.

Sumnje u vladinu politiku prema ratu u Ukrajini posebno su izražene na bivšem komunističkom istoku zemlje koji je tješnje povezan s Moskvom i kojeg bi ekonomski pad mogao teže pogoditi.

Ukrajinski ambasador: Prestati sa ‘ruskim fantazijama’

Kretschmer, čija savezna država ima četiri miliona stanovnika, poziva da se rat “zamrzne”, a da Evropa traži mirovne pregovore.

To bi omogućilo opskrbu ključnim proizvodima, od fosilnih goriva do žitarica, i spriječilo privredni kolaps Njemačke i glad u Africi, rekao je. Kritičari uzvraćaju da bi se time legitimisali ruski teritorijalni uspjesi i omogućilo Moskvi da se pregrupiše.

Odlazeći ukrajinski ambasador u Berlinu, Andrij Melnik napisao je na Twitteru da bi Kretschmer trebao “gurnuti glavu u frižider” i prestati sa svojim “ruskim fantazijama”.

Melnik, kojeg je ranije ovog mjeseca ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski odlučio povući, i ranije je otvoreno kritikovao bilo koji znak da se Njemačka koleba u vezi podrške Ukrajini.

Izvor: Agencije